Kylan har kopplat grepp om Sverige
Det är länge sedan vintern har varit så kall i Sverige. Så här långa perioder med konstant kyla, och konstant minus dygnet runt, är det mer än hundra år sedan Sverige upplevde sist. Ju längre kylan håller i sig desto mer vänjer vi oss vid kylan. Men det finns en annan kyla också än den som ger minus på termometern i köksfönstret, en kyla i som breder ut sig i vårt samhälle.
Vintern i Sverige är kallare än på mycket länge. Ibland har termometern inte räckt till. Även samhällsklimatet har blivit kallare i Sverige. Det visar en undersökning som LO gjort tillsammans med Novus Opinion.
Foto: Kenneth Paulsson
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Frågorna i denna undersökning är kanske litet ovanliga om man jämför den med "vanliga" opinionsundersökningar och man kan ifrågasätta om frågorna är något tillrättalagda för att ge det resultat man vill ha. Men de ger ändå en tydlig fingervisning om hur Sverige av idag upplevs.
Det behövs egentligen ingen sådan här opinionsundersökning för att bekräfta bilden. Det är bara att gå ut och prata med vänner och bekanta, grannar, arbetskamrater, helt enkelt med människor du har runt omkring dig.
LO och Novus Opinion ställde i undersökningen frågan: "Tycker du att Sverige är varmare eller kallare idag jämfört med för några år sedan?" Resultatet är tydligt. Femtioen procent svarar att Sverige har blivit kallare medan endast tretton procent tycker att Sverige blivit varmare. På frågan "Har Sverige, som land, i högre eller lägre grad blivit ett land som präglas av "ett gott hjärta" under senare år?" svarade fyrtiotre procent i lägre grad och trettiosex procent varken eller. LO lät också Novus Opinion ställa frågan: "Upplever du att regeringen har "hjärtat på det rätta stället" när det gäller hur man hanterar de sjuka?" Här är resultatet ännu tydligare. Sextiofyra procent svarar nej på denna fråga. Man ställde också frågan om vilket parti man uppfattade som mest empatiskt. Glädjande nog kom alla de tre rödgröna partierna i topp, med Socialdemokraterna som solklar etta.
Missnöjet med alliansens människosyn är uppenbar. Det är också detta höstens val handlar om. Det handlar om vilken utgångspunkt vårt samhällssystem ska ha. Ska det bygga på en tro att människan är en varelse som vill sitt eget bästa och sin nästas bästa, eller ska vi bygga vårt samhälle på att månniskor inte förstår sitt eget bästa utan behöver morötter och piskor för att gå framåt.Vägvalet den nittonde september handlar om vi ska ha ytterligare fyra år av bitande ishavsvindar eller om vi väljer att gå mot en spirande vår, innan vi vänjer oss vid kylan. Det avgör du på valdagen.