Tydliga besked i försvarspolitiken
På måndagen presenterade Mona Sahlin den rödgröna plattformen för säkerhets- och försvarspolitik vid centralförbundet Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Detta ska ses som grunden för den gemensamma politiken på detta område, och kommer under våren att kompletteras ytterligare på det utrikespolitiska området.
Den rödgröna arbetsgruppen för utrikespolitik har nu presenterat den gemensamma plattformen för säkerhets- och försvarspolitik
Foto: Paul Madej / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Mona Sahlin kontrade under måndagen med besked. Den rödgröna plattform för Sveriges säkerhets- och försvarspolitik, "En rättvis värld är möjlig", gav tydliga och välbehövliga besked i frågan. Den borgerliga strategi vi sett, sedan den rödgröna oppositionen formerade sig, där man försöker utmåla säkerhetspolitiken och försvarspolitiken som områden där de rödgröna skulle ha svårt att komma fram till en gemensam politik kommer nu på skam.
Likaså misslyckas nu de borgerligas försök att vifta med vänsterskynket Ohly och försöka skrämma väljarna med honom och Vänsterpartiet som hot mot den svenska säkerhetspolitiken. Detta är välbehövligt och välkommet. Förhoppningsvis innebär detta att debatten nu framöver kan handla om innehållet i säkerhets- och försvarspolitiken i stället för att handla om skrämselpropaganda och övertoner.
Mona Sahlin konstaterade också i sitt anförande vid "Folk och Försvar" att det finns en grundläggande och gedigen samsyn i grunden kring den svenska säkerhets- och försvarspolitiken och att hon eftersträvar långsiktigt hållbara blocköverskridande överenskommelser på detta område. Sahlin betonade även vikten av en bred folklig förankring för den svenska säkerhets- och försvarspolitiken. Hon betonade också samsynen med de borgerliga partierna vad gäller den inriktningen på det svenska.
Bland de områden som Sahlin pekar på som särskiljande mellan alliansen och den rödgröna oppositionen återfinns den svenska nedrustningspolitiken. Här vill den rödgröna oppositionen återta Sveriges tätposition på området och inom ramen för EU och det internationella samfundet verka för nya initiativ kring nedrustning av kärnvapen och andra massförstörelsevapen.
Sahlin lyfte också fram betydelsen av stärkt kontroll av handel med vapen och krigsmateriel, och aviserade en restriktiv hållning vad gäller svensk krigsmaterielexport. Den rödgröna oppositionen vill också utreda möjligheterna att stoppa följdleveranser till länder som hamnat i väpnad konflikt, trots att man i grunden har hållningen att ingångna avtal ska hållas.
Den rödgröna plattformen betonar i hög grad de konfliktförebyggande åtgärdernas betydelse, och vidgar även dessa begrepp från snävt militära termer till att i hög grad ta sin utgångspunkt i olika samhällens civila uppbyggnad. I anförandet i Sälen anknöt Sahlin vidare till miljöpolitikens betydelse som konfliktförebyggande åtgärd, vilket är helt riktigt. Ett av de stora säkerhetspolitiska hoten i framtiden kommer vara klimat- och miljögenererade konflikter.
Det är också ytterst befriande och välgörande att den rödgröna oppositionen är tydlig i fråga om den militära alliansfriheten och slår fast att en rödgrön regering inte överger denna linje. Ett medlemskap i Nato är uteslutet. Den rödgröna linjen är att internationell säkerhet ska vila på samarbete och ett globalt regelverk under FN:s ledning.