När jag möter Fredrik Lundh Sammeli på hans kontor i riksdagshuset är det en målmedveten, engagerad och erfaren politiker jag möter. Detta trots att Fredrik tillsammans med Hannah Bergstedt står för ungdomsrepresentationen i den norrbottniska S-delegationen i riksdagen. Fredrik har nämligen hunnit med en hel del trots att han bara är trettiofem år gammal. Fredrik har till exempel hunnit med att vara förbundsordförande för Unga Örnar i fem år redan. Ett uppdrag som han verkligen brinner för.
En av Fredriks hjärtefrågor är nämligen att bekämpa barnfattigdomen i vårt land. Han har av partistyrelsen utsetts att leda den arbetsgrupp som ska arbeta med att analysera det växande problemet barnfattigdom och titta på hur den Socialdemokratiska samhällsmodellen kan förbättras så att alla barn ges bra uppväxtvillkor och barnfattigdom långsiktigt kan motverkas. Arbetsgruppen ska arbeta fram till partikongressen i april nästa år.
När barnfattigdomen kommer på tal i vårt samtal märks det verkligen att Fredrik tänder till på alla cylindrar. Ögonen börjar glöda, och i rösten hörs hur varmt frågan ligger honom om hjärtat. "Den ökande barnfattigdomen är ett tydligt exempel på att Sverige går åt fel håll under den regering vi har. Sverige är ett litet land, och vi har inte råd med att inte ge alla barn en trygg och säker uppväxt", säger Fredrik med en tydlig passning till Fredrik Reinfeldt och hans allianskollegor. Fredrik fortsätter: "Ett barns uppväxt präglar hela det efterföljande livet. En misslyckad start kommer att följa barnet genom hela dess liv. Det är därför det är så viktigt att inte låta något barn få en dålig start på livet."
Det är slående hur frustrerad Fredrik är över att sitta i opposition och inte kunna påverka utvecklingen i Sverige så att den går i rätt riktning. "Just nu har regeringen skruvat upp tempot i politiken och höjt tonläget i debatten. Det märks att vi nu har passerat halvlek i mandatperioden. Men det är mycket yta och retorik från regeringens sida. Det är mindre av innehåll och visioner från regeringens sida. Det verkar mest som M regeringen försöker rätta till fel i den egna politiken, och det är nog en strategi i den offensiv man bedriver för att försöka plocka väljare från Socialdemokraterna och Miljöpartiet", säger Fredrik.
När jag ber Fredrik berätta om förväntningarna inför resten av riksdagsåret och resten av mandatperioden så konstaterar Fredrik att det ska bli skönt med lugn och stabilitet efter det mycket turbulent år för Socialdemokraterna. Fredrik är övertygad om att förutsättningarna för att Socialdemokraterna ska kunna stärka sin ställning är goda eftersom den borgerliga politiken gör att allt fler människor fastnar i ett långvarigt och allvarligt utanförskap. "Detta bör göra att fler får upp ögonen för den politik som Moderaterna och de övriga i alliansen för", säger han hoppfullt.
Fredrik har fått partiets förtroende att vara talesperson i de migrationspolitiska frågorna. I det arbetet fokuserar Fredrik på att arbeta för att den svenska asylpolitiken ska bli mera rättvis och human, och att mottagandet i Sverige ska bli långt mycket bättre än vad det är i dag. "Det gäller för oss att se till att mottagandet utformas så att de migranter som kommer till vårt land verkligen upplever att de får en ny start i ett nytt land", poängterar Fredrik. Fredrik fortsätter: "Sedan måste rättssäkerheten i migrationsfrågor förbättras. I dag är den hotad. Det ska inte behövas att ditt fall uppmärksammas på löpsedlarna för att du ska få en rättvis bedömning. I dag är det så att uppmärksammade fall ofta får en ny behandling. Om ditt fall inte uppmärksammas är chansen mindre att du får en ny behandling av ditt fall. Det är i detta hotet mot rättsäkerheten ligger."
För Fredrik är det viktigt att riksdagsuppdraget går att kombinera med att vara en helt vanlig människa och att man ska kunna leva ett vanligt familjeliv. Fredrik är nämligen småbarnspappa med två barn, och ett tredje är också på väg. Fredrik har därför prioriterat att vara föräldraledig i samband med de båda barnens födelse. Han är också noga med att försöka leva så mycket av vanligt familjeliv som det bara är möjligt när han är hemma från Stockholm. För riksdagsarbetet tar sin tid. Det är arbete i riksdagshuset tisdag till torsdag, ibland fler dagar. Det är då arbetet i partigruppen, riksdagsutskottet och i plenisalen sker. Under dessa dagar kommer också skolklasser på besök till riksdagen, och de vill ofta träffa riksdagsledamöter hemifrån. Utöver detta ska riksdagsledamöter hinna med att träffa organisationer som vill lobba i någon särskild fråga, samt hinna med egna studiebesök som behövs i uppdraget. Fredag till måndag är avsatta för arbete hemma i valkretsen. Det är då kontakten med väljarna ska ske. Det är också då som Fredrik ska hinna med kontakter med organisationer, företag och partiorganisationen i länet.
Fredrik riktigt strålar av tillfredsställelse när han får besvara frågan om vad som är bäst med riksdagsuppdraget. "Det är en otrolig förmån att få en chans att vara med i hjärtat av samhällsbygget på det sätt som man är när man sitter i riksdagen. Dessutom är det en variationsrik tillvaro där man får chans att möta så många intressanta människor. Som riksdagsledamot upplever du att väldigt få dörrar är stängda för dig."
I nästa del av intervjun med Fredrik får vi veta mer om hans tankar om socialdemokratins framtidsuppdrag. Men det dröjer nog till efter jul.