Låt ungdomsgenerationen ta plats
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Och ungdomarna är många nu, de största ungdomskullarna sedan fyrtiotalistgenerationen lämnar nu gymnasiet med framtidstro, med drömmar och förhoppningar om hur de vill bygga sina liv. Men vad händer med drömmar och framtidstro när man startar vuxenlivet i arbetslöshet och utan möjlighet till egen försörjning?
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är en av Europas högsta. I Norrbotten är 17,1 procent av ungdomarna arbetslösa och i Piteå är siffran 19,1 procent. Det är inte acceptabelt. Här krävs en aktiv och fokuserad politik för att låta ungdomsgenerationen, genom arbete och utbildning, ta plats i samhället.
Utbildning är en av nycklarna. Bland de unga som är arbetslösa en längre tid är en ofullständig gymnasieutbildning ofta problemet. Möjlighet att komplettera sin utbildning är många gånger en förutsättning för att komma vidare. Praktik, lärlingsplats eller annan åtgärd på en arbetsplats kan också vara ett steg vidare och ge individen ökat självförtroende, möjlighet att ta ansvar och både visa vad man kan och lära mer.
Kommunerna har inte ansvaret för arbetsmarknadspolitiken men vi har ansvaret för att våra unga ska få en god start i livet och vi är beredda att göra en insats. I går gav kommunfullmäktige ett tydligt uppdrag till kommunstyrelsen och nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning att utreda förutsättningar och återkomma med förslag på åtgärder i syfte att minska arbetslösheten. Fokus ska vara på ungdomar.
Piteå kommun har även initierat bildandet av ett partnerskap mellan kommun, arbetsförmedling och företagare och hoppas att vi tillsammans ska kunna erbjuda jobb eller praktik och inspirera till studier. Jag tror att vi med gemensamma krafter kan skapa förutsättningar för en god start i vuxenlivet för våra ungdomar. Det är om inte annat vår skyldighet att försöka.