Vitamininjektion för Socialdemokraterna

OMVALET I söndags genomfördes omvalet till landstinget i Västra Götaland och till kommunfullmäktige i nordöstra valkretsen i Örebro. I båda valen gjorde socialdemokratin avsevärt bättre val än vid höstens ordinarie val. Detta borde ge partiet en välbehövlig självförtroendehöjning.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kan glädjas åt val- resultaten i de båda omval som hölls på söndagen.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kan glädjas åt val- resultaten i de båda omval som hölls på söndagen.

Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Piteå2011-05-17 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När rösterna i det historiska omvalet i Västra Götaland och den nordöstra valkretsen räknats klart så står det klart att Socialdemokraterna gjort bra ifrån på båda håll. De rödgröna partierna har också förstärkt sina positioner gentemot alliansen och får nu ta på sig ansvaret för att sy ihop regeringsunderlaget i Västra Götalandsregionen och i Örebro.

I Örebro blir regeringsbildningen avsevärt mycket lättare efter den stora socialdemokratiska framryckningen på 7,7 procentenheter i den nordöstra valkretsen. De rödgröna skrapar därmed ihop egen majoritet i kommunfullmäktigeförsamlingen.

I Västra Götaland blir det rödgröna blocket efter framgångarna för S och MP i omvalet största block och kommer att besitta 73 av 149 mandat, alliansen 67 mandat. Sverigedemokraterna blir nu vågmästare efter att nu tagit sig över spärren i omvalet medan Sjukvårdspartiet får lämna sina poster efter att inte ha nått upp över spärren på tre procent. Efter höstens val var alliansens störst med 73 mandat mot de rödgrönas 70. Under tiden fram till omvalet har Västra Götaland styrts av de rödgröna med stöd av Sjukvårdspartiet.

Framgångarna för Socialdemokraterna i de båda omvalen blir förhoppningsvis en riktig energikick efter den motiga tid som partiet haft. Partiet visar nu att man fortfarande har förmågan att vinna val. Socialdemokraterna kan också glädjas åt den nya trend som visat sig i opinionsundersökningarna och som de båda valen också bekräftar. Socialdemokraterna ökar medan alliansen tappar mark. I de båda omvalen tappade dessutom Moderaterna stöd. Det negativa valresultatet för M beror huvudsakligen på att partiet inte har särskilt högt förtroende i sjukvårdspolitiken och välfärdsfrågorna. I kommunala och regionala val spelar dessa frågor större betydelse än vad de brukar göra i allmänna val. Detta borde ge den socialdemokratiska partiledningen en vink om vilka frågor som partiet borde prioritera. Gör man det finns det goda förutsättningar för socialdemokratin att kunna glädjas åt fortsatta framgångar i opinionen och slutligen i valet 2014. Nu gäller det att dra nytta av den vitamininjektion som partimedlemmarna fått genom denna valframgång. Gladast vinner, sade ju den dåvarande partisekreteraren Lars Stjernkvist. Och just nu är sossarna gladast! Det bådar gott, eller hur?

Läs mer om