Visst kunde det vara roligare
ÅTERBLICK. Ska man summera det politiska året 2005 för socialdemokraterna så har det mesta varit en berg- och dalbana. Opinionsmätningarna har gått upp och ner liksom det politiska handlaget. Ibland har man varit på god väg att få fart. Sedan har offensiven förbytts i en märklig politiskt trötthet. Nu när 2006 ligger framför oss gäller det därför att gasa på.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ibland har man ställt sig frågan vad statsministerns uttryck om regeringen att "toppa laget" egentligen innebär. Att väljaropinionen är fortsatt tveksam till regeringens sätt att sköta sig visar inte minst de senaste opinionsmätningarna.
De knappa nio månaderna till valet den 17 september är trots allt en lång tid i politiken. Mycket kan hända. Däremot borde svängen nedåt i opinionen vara en larmsignal. Det krävs skärpning av det politiska innehållet och mera tydlighet. Att skylla nedgången på en tuff mediebevakning räcker inte. Det är också den egna politiken som fallerat.
Egentligen är det en aning förvånande att socialdemokraternas opinionssiffror under så lång tid i höstas varit så hyggliga som de varit. Frågan om detta berott på den egna styrkan eller på en klen opposition. Mycket talar för det senare. De är eniga i upptågen, men inte i politiken. Sådant genomskådas.
Trots en god tillväxt, låg ränta och en obetydlig inflation finns uppenbara problem. Dels handlar det om arbetslösheten, dels om regeringens handlag i frågor som skolan, vård och omsorg. Sedan länge har ledande företrädare för socialdemokraterna lovat att jobben kommer, men de har inte kommit och tycks fortfarande ha svårt i portgången. I och med årsskiftet sjösätts ett gediget jobbprogram. Förhoppningen är att det också ger resultat.
På skolans område har regeringen hamnat i bakvatten och bör ta LO-basen Wanja Lundby-Wedin kritik av inriktningen på gymnasieskolan på största allvar. Inom vård och omsorg märker människor nästan dagligen hur resurserna inte räcker till.
Till den ryggsäck som regeringen har att bära på ska också läggas den inhumana migrationspolitiken. Det finns en grundläggande socialdemokratisk idetradition, som handlar om solidaritet och rättvisa. Ta fram den! De senaste skandalerna inom Migrationsverket verkar bara vara toppen på ett isberg.
Positivt för socialdemokraterna är att de borgerliga partierna oftast knycker sympatisörer från varandra. De fungerar som kommunicerade kärl. Droppar det över från det ena partiet hamnar det hos det andra. På så sätt är väljaropinionen trots allt någorlunda stabil. Även om det just nu skiljer en del mellan de två blocken.
Människor litar fortfarande på socialdemokraterna både vad gäller den ekonomiska politiken, jobben och tryggheten, men risken är att den passiva regeringspolitiken reducerar detta förtroendekapital. På den borgerliga kanten finns ännu inte mycket konkret att hämta på något av dessa områden. Trots allt allianssnack är de splittrade i det mesta.
Då är den interna kritiken från socialdemokratiska sympatisörer, med traditionella värderingar i de för partiet viktiga trygghets- och rättvisefrågorna, bra mycket allvarligare än attackerna från borgerligheten. Just nu är orosmolnen lite för många.