Visst blir sjukförsäkringen sämre
SJUKSKRIVNING. Den 1 juli ska de nya, striktare sjukskrivningsreglerna börja gälla, men redan innan införandet av denna diffusa reform backar nu regeringen ändå något i frågan. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har fått bakläxa.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sedan föreslås ett nytt sorts jobb, så kallade resursjobb, som vänder sig till dem som är utförsäkrade men inte tillräckligt friska, för ett riktigt arbete men som ändå i bästa fall kan jobba något lite. Hur dessa jobb ska tillskapas och vem som vill anställa så resurssvaga människor framgår inte av Cristina Husmarks Pehrssons idevärld.
Resursjobben bygger som det verkar mest på tro och hopp, mindre på vetande.
Hur som helst tycks de nya sjukskrivningsreglerna i alliansregeringens tappning bli ett okänsligt byråkratiskt mischmasch. För Husmark Pehrsson vore det inte fel att i fortsättningen tänka efter före. Utspel kanske lyser upp den dystra tillvaron i en högerallians som ständigt tappar förtroende, men tyvärr drabbar ogenomtänkta förslag vanliga medborgare. Och de är lyhörda och inte sena att protestera.
Husmark har varit ute i de politiska tassemarkerna tidigare. Ett tag hette det att tiotals miljarder kronor felaktigt betalats ut till sjuka och förtidspensionerade. Nu har det visat sig vara överdrivna bluffsiffror, men ministern har inte ens orkat med en ursäkt för detta. Tuffare tag för dem som tvingas leva på bidrag och ett samhälle med ett snabbt förvandlingstempo gör att allt fler människor hamnar på efterkälken. Några bra lösningar på hur människors försörjning och trygghet ska lösas när de befinner sig i kris saknas hos alliansregeringen. De ska tydligen skylla sig själva och söka ett jobb som inte finns.
Arbetslinjen gäller och till varje pris. De många som ramlar mellan stolarna lämnas på efterkälken. En god ekonomisk konjunktur måste ge utdelning till alla, inte till ett fåtal som redan har det bra. Sjukpenningen är ingen medborgarlön, men de nya tuffa förslag som regeringen föreslår kan tvinga drygt 100 000 personer med tidsbegränsad sjukersättning att gå till socialen för att få försörjningsstöd (det får inte heta socialbidrag längre). Kostnaderna vältras över från sjukförsäkringen till kommunerna. Samtidigt kommer siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som räknat på hur alla regelförändringar i skatte- och bidragssystemen påverkat den enskildes inkomster under alliansens första år vid regeringsmakten. De visar att inkomsten för dem som redan har det bra har ökat med 24 procent medan de som befinner sig längst ner på samhällsstegen bara fått 2 procent i höjning om ens det. Klassamhället har blivit synligare.
"Tror de att man kan spara hur mycket som helst på vården av sjuka människor? Det får vara nog nu! Var finns den solidariska och humanitära socialpolitiken, som värnar om människorna i första hand och beräknar de ekonomiska kalkylerna i andra hand? En politik som sätter folkhälsan och männi-skorna före nedskärningar?", läste jag i en insändare. Så sant. Högeralliansen delar upp medborgarna. De som är unga och friska och arbetsföra finns med på tåget. Övriga får känna alliansens kalla stål. Dessutom lägger regeringen allt ansvar på den enskilde både vad gäller sjukdom som arbetslöshet. Om
arbetsgivarnas eventuella ansvar för sakernas tillstånd hörs inte en susning om.