Vinnare och förlorare

FINANSKRISEN. Det som skiljer den nu pågående finanskrisen från de flesta tidigare kriser är att människor i nästan hela världen berörs. När finansmarknaderna är globala blir återverkningarna förstås också globala. Men vilka är förlorarna och finns det också vinnare i krisen?

Priset på bostäder sjunker i finanskrisens spår, men värdestegringen har varit stark och de flesta säljarna går plus trots allt.

Priset på bostäder sjunker i finanskrisens spår, men värdestegringen har varit stark och de flesta säljarna går plus trots allt.

Foto: Pelle Lund/SCANPIX

Piteå2008-11-10 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Till en början är det viktigt att förstå att människor spelar flera roller i ekonomin på en och samma gång. Vi är samtidigt både löntagare, pensionssparare, aktieägare (direkt eller via fonder), skattebetalare och konsumenter. I dessa olika roller påverkas vi olika. Många är därför både vinnare och förlorare.

Återverkningarna av finanskrisen på den reala ekonomin - jobb, produktion och företag - är krisens största minuspost. Den gör många till förlorare, men naturligtvis allra mest de som på grund av krisen mister jobben.
För oss som pensionssparare har finanskrisen blivit en saftig smäll. AP-fonderna har 60 procent av sina tillgångar i aktier. Bara under första halvåret i år har aktieportföljerna förlorat 70 miljarder kronor i värde.
Det mesta talar också nu för att den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till. Det skulle i så fall påverka även utgående pensioner som kommer att räknas upp med någon hundralapp mindre i månaden - dock med början först 2010.
Även tillgångarna i premiepensionssystemet har sjunkit i värde. Men den som placerat sina andelar i räntefonder kan även i år notera en positiv avkastning.

Som skattebetalare är vi alla både vinnare och förlorare. Vi tjänar på att bankstöden stabiliserar det finansiella systemet, men riskerar också stora belopp. Med rätt upplägg kan dock - det visar erfarenheten - det mesta av pengarna återvinnas.
Att aktiemarknaden backat kraftigt gör många till förlorare, men har också en inbyggd fördelningspolitisk rättvisa. Det är framför allt högre inkomsttagare som äger aktier och därmed gör de stora förlusterna.
Fastighetsmarknaden i flera länder har gått från glödhet boom till djupaste kris. I USA har miljontals människor fått ge upp drömmen om ett eget hus. Den svenska bomarknaden har svängt mindre, men uppvisar i stort samma mönster. Vinnare är de som sålde när priserna stod i topp. Förlorare är de som i dag måste sälja.
Många av dessa har dock varit med om en stark värdestegring dessförinnan. Vad de nu upplever är att vinsten kanske blir 20-30 procent lägre. Surt, men de går ändå plus på affären.

På finansmarknaderna finns många förlorare, men också enstaka vinnare. Investerare och placerare som både förutsåg att fastighetsmarknaden skulle gå överstyr - det var många som gjorde det - men också vågade dra konsekvensen av det och hoppa av i tid.
En hel del på finansmarknaden har mist jobbet. Få gråter för dem i dag. De blev förlorare till sist. Men innan dess hade många av dem hunnit roffa åt sig tillräckligt mycket pengar för att skratta hela vägen till arbetsförmedlingen.

Läs mer om