Vind i seglen för Bucht

STABEN. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och hans stab önskar läsarna ett gott slut på 2016 och en bra start på 2017! På bilden syns Bucht flankerad av de politiska tjänstemännen Jakob Brandt och Claes Nordmark samt pressansvariga Maria Soläng.

STABEN. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och hans stab önskar läsarna ett gott slut på 2016 och en bra start på 2017! På bilden syns Bucht flankerad av de politiska tjänstemännen Jakob Brandt och Claes Nordmark samt pressansvariga Maria Soläng.

Foto: Olov Abrahamsson

Piteå2016-12-26 23:05
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Mäster Samuels gata 70 i Stockholm, där Näringsdepartementet huserar, träffar jag landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han känner att det är vind i seglen för landsbygds- och regionalpolitiken just nu.

”Resultaten i folkomröstningen i Storbritannien och presidentvalet i USA var oerhört beklagliga. Men de har gjort att fler fått upp ögonen för farorna med växande regionala klyftor. Vi kan inte ha rostbälten i Sverige och stora områden där människor tappar framtidstron”, säger Bucht.

Det är också bakgrunden till att statsminister Stefan Löfven, Bucht och andra statsråd upprepar vikten av ett sammanhållet Sverige. ”Stad och land – hand i hand” var parollen som genomsyrade Löfvens jultal.

Just nu pågår även ett omfattande arbete som har betydelse för att utveckla liv och näringsliv på landsbygden.

En landsbygdskommitté arbetar med att ta fram en mer offensiv landsbygdspolitik. En ny nationell livsmedelsstrategi är på väg att utformas. Sveriges gröna guld – skogen – ska förädlas genom ett nationellt skogsprogram.

Bucht räknar med att den parlamentariska landsbygdskommittén ska presentera sina slutgiltiga förslag redan under januari.

”Johan Persson (kommunalråd från Kalmar, som leder kommittén) har gjort ett jättejobb för att skapa bred politisk enighet kring förslagen”, konstaterar Bucht.

Bland annat har det läckt ut att kommittén sannolikt kommer att föreslå en omfattande omlokalisering av statliga jobb från Stockholm till andra delar av landet.

Bucht välkomnar idéerna och pekar på att regeringen redan tagit en del steg i den riktningen. E-hälsomyndigheten har flyttats till Kalmar. Fastighetsmäklarinspektionen har omlokaliserats från Stockholm till Karlstad. Den nya jämställdhetsmyndigheten kommer att placeras i Göteborg.

Även den rödgröna statsbudgeten innehåller en rad beslut med regionalpolitisk betydelse.

- 10 miljarder kr mer till kommuner och landsting bidrar till att trygga välfärd och service i hela Sverige.

- 70 000 nya utbildningsplatser ger ett kunskapslyft som är bra för både stat och land.

- Extrapengar till småbutiker och mackar medverkar till att rädda kommersiell service i glesbygden.

Bucht lyfter även fram regeringens stora bredbandssatsning, som han och IT-ministern Peter Eriksson (MP) presenterade vid en presskonferens i Övermorjärv under hösten. Pengarna ska gå till områden där förutsättningar för kommersiell bredbandsutbyggnad saknas.

Under de närmaste åren ska 5,25 miljarder kr användas för att bygga ut bredband på landsbygden. Uppkopplingen är i många fall förutsättningen för att kunna bedriva ett företag.

”Det här är lika viktigt som när vi en gång i tiden elektrifierade Sverige”, konstaterar Sven-Erik Bucht.

Men Bucht tycker också att det finns anledning till självkritik. Han pekar på den statliga utnämningspolitiken. Det är ofta fokus på 08-området när det ska rekryteras folk till styrelserna i statliga myndigheter, verk och bolag.

”Jag har tagit en match för att förbättra den regionala fördelningen i de myndigheter som sorterar under mig. Men det finns mycket kvar att göra. Vi måste ta tillvara den kompetens som finns i hela landet”, säger han.

Så är det. Stockholmare är inte smartare än lantisar. Det finns värdefulla kunskaper och erfarenheter att hämta även i Skåne, Småland, Västra Götaland och norra Sverige.

En sådan inriktning medverkar dessutom till att stärka hela Sverige.

Regionalpolitik handlar om att använda värdena och tillväxtkraften i alla delar av landet, inte om att hålla döende regioner under armarna.

Det begriper även nuvarande statsministern Stefan Löfven betydligt bättre än företrädaren Fredrik Reinfeldt.

Löfvens rötter i Ångermanland spelar roll. Till exempel är det ingen tillfällighet att han lyfter bygget av Norrbotniabanan och gett klartecken till byggstart under mandatperioden. Löfven ser och förstår transportbehoven hos basindustrierna i norr.

Det kommer emellertid att behövas fler liknande initiativ under de kommande åren.

Landsbygds- och regionalpolitiken behöver fortsatt prioritet.

Som Bucht framhåller: Sverige ska inte ha rostbälten. Siktet ska vara inställt på att det ska finnas tillväxt, jobb och välfärd i både norr och söder.

Läs mer om