Det finns saker som är svåra att förstå och det finns saker som är lätta att förstå. Men så finns det också saker som på samma gång är lätta att förstå men som ändå i grunden är fullständigt obegripliga ändå. Ett exempel på det sistnämnda är regeringens fixering vid att man ska privatisera stora delar av den svenska bilprovningen. För något år sedan genomförde man det första steget genom att riva ner det statliga monopolet och öppna upp bilprovningsarenan för privata etableringar. Nu ska man ta nästa steg och det är att sälja ut stora delar av det befintliga stationsnätet, däribland stationen i Piteå och ett flertal andra i länet.
Om man ska ta och börja i den del av fenomenet som är lätt att förstå ur regeringens perspektiv så handlar det naturligtvis om en ideologisk fråga. Som högermänniska tenderar man att tycka att privat ägande i alla stunder är bättre än kollektivt ägande. Den starka staten är något man till varje pris vill undvika. Dessutom är det ju så att en av dogmerna som ligger till grund för den värderingsbild som de borgerliga partierna bär på är att konkurrens ALLTID leder till bättre kvalitet och lägre priser. Utifrån detta är det lätt att förstå att man till varje pris vill trycka ut detta i privat ägo till varje pris. I den ideologiskt färgade bubbla man går omkring är detta lösningen på alla problem.
Frågan är bara vilka problem man sett med att den myndighetsutövning som Bilprovningens verksamhet ändå utgör ligger kvar i statlig regi. Verksamheten är effektiv och en imponerande stor andel av kunderna är nöjda med såväl service som prisnivå. Så den fråga man måste ställa sig är vad regeringen tror sig kunna vinna med denna utförsäljning. Är det förlängda öppettider så hade detta kunnat uppnås genom lite ägarstyrning inom befintlig struktur. Så det kan inte vara det som är det nirvana man söker i detta fall.
Kan det vara så att man går omkring och fantiserar om att priserna som kunderna får betala ska bli lägre? Det tror jag knappast. Regeringen har med stor säkerhet studerat erfarenheterna från den finska privatiseringen av bilprovningen. Med det empiriska underlaget i bakhuvudet så kan man ju lägga prisargumentet åt sidan. Priserna har i större delen av Finland skjutit i höjden, och då speciellt i glesbygden där kundunderlaget är mindre. Men det är kanske som vanligt. Man tänker snävt i ett storstadsperspektiv. Och där kan man tänka sig att konkurrensen blir hård och en viss prispress nedåt kan tänkas uppstå.
Men då måste det väl handla om att servicen till kund ska bli bättre. I så fall måste det handla om öppettider och fysisk tillgänglighet. I dagsläget verkar det ju som om Bilprovningen lägger sina stationer mer perifert för att hålla kostnaderna nere. Det kan ju tänkas att privata aktörer väljer att lägga sina enheter mer centralt för att locka fler kunder. Men smakar det så kostar det. Och det är kunden som får betala. Det man också kunnat konstatera i Finland är att antalet ombesiktningar har ökat, och det är ju inte konstigt då det finns ett ekonomiskt incitament i detta för den private aktören. Intäkterna kan ju på detta sätt ökas. I statlig regi finns inte detta incitament med i bilden.
Frågan till dig som konsument blir därför: Tycker du om att betala mer för samma typ av tjänst? Rösta då på alliansen!