"Vi måste våga höja skatten"
ekonomi. Vilken angelägen förändring skulle du vilja se förverkligad i en kommande socialdemokratisk regerings ekonomiska politik? Det är den fråga som Peeter-Jaan Kask ställt till tre kända socialdemokratiska debattörer. Svaren handlar om politikens kärnfrågor, om hur välfärden ska finansieras och värnas och om jobbpolitiken. I dag publiceras den första intervjun. Anne-Marie Lindgren är välkänd s-ideolog och utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja.
Anne-Marie Lindgren, utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja, pekar ut skatterna och hur våra gemensamma utgifter ska finansieras som avgörande frågor för framtida socialdemokratisk politik.
Foto: JACK MIKRUT
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
- Alternativet - att överlämna det till marknaden - får väldigt skeva fördelningspolitiska konsekvenser.
Skatterna och hur vi ska finansiera våra gemensamma utgifter är det som Anne-Marie Lindgren väljer att ta upp när hon ska nämna en viktig fråga för framtida socialdemokratisk ekonomisk politik.
- Skattepolitiken är ett allt större bekymmer i dag. Dels därför att den i ett antal avseenden ökat orättvisorna, men framför allt för att det blivit mer oreda. Med ökande oreda växer möjligheterna till skatteplanering.
Två principer behöver återställas i skattepolitiken, anser Anne-Marie Lindgren.
- Det ena är skatt efter bärkraft. I dag handlar det snarare om skatt efter beteende eftersom en rad, som man tycker, önskvärda beteenden subventioneras.
- Det andra är likformighet och tydlighet i systemet. Det är nödvändigt för att hindra skattetrixande och för att få in de inkomster som behövs.
- Det låter kanske självklart om man bara tar det som principer. Men det kommer inte att vara så alldeles enkelt, därför att icke obetydliga grupper vid det här laget ändå gynnats av den borgerliga oredan när det gäller skatterna. Vi har ett betydande opinionsbildningsproblem framför oss.
Anne-Marie Lindgren är rädd att det inte räcker att få ut många människor i arbete för att möta framtidens stora behov inom välfärden och klimatpolitiken.
- Det är klart att fler i arbete är den första linjen. Men jag tror att det är farligt att utgå ifrån som en självklarhet att det kommer att räcka. Därför är det bra att ha en reservutgång förberedd.
- Dessutom vet vi inte förutsättningarna för en framtida socialdemokratisk skattepolitik, den påverkas av hur mycket moderaterna drar ned skattetrycket. Tar de ned det till 45 procent så menar jag nog att det under alla omständigheter måste upp igen.
- Opinionsbildning i skattefrågan behövs också för att förklara varför vi måste göra en del ganska stora omläggningar i förhållande till dagsläget, till exempel ändra fastighetsbeskattningen.
Anne-Marie Lindgren menar att ett tungt inslag i den framtida ekonomiska politiken måste bli hur klimatomställningen ska finansieras.
- Det är inga småpengar det handlar om utan stora tunga investeringar i transportsektorn och infrastruktursektorn, men även åtgärder inom fastighetsbeståndet.
Hon vill därför att socialdemokraterna ska fundera över om det går att koppla ihop budgetens överskottsmål med klimatpolitiken.
- Överskottsmålet ska ju vara som en buffert för dåliga tider, men kanske kan det till en del disponeras till åtgärder för klimatomställningen.
Till sist en idé som Anne-Marie Lindgren inte för ett ögonblick tror att en socialdemokratisk regering kommer att genomföra, men som hon ändå vill lyfta in i debatten
- Får vi svårt att ta in skatter på företagssidan, därför att den internationella skattekonkurrensen pressar ned företagskatterna, då finns det ju ett annat sätt att bli delaktig - nämligen att staten går in som ägare i företagen.
- Observera att det inte handlar om att socialisera och ta över hela företag utan att precis som AP-fonderna öka sina ägarandelar.
- Det är inte makten jag är ute efter, bara pengarna. Men det kan förstås också vara bra med lite mångfald och olika ägarformer även på den privata sidan.