Vem nominerar Piteå efter Granberg?

RIKSDAGEN Lars U Granberg har meddelat att han efter denna mandatperiod kommer att lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot. Granberg meddelar i ett pressmeddelande att det inte innebär att han lämnar politiken utan att han "står helt till partiets förfogande för både lokala och regionala uppdrag".

Lars U Granberg lämnar riksdagen vid denna mandatperiods slut för att kunna vara närmre sin familj. Då kommer Granberg att ha gjort sexton år som riksdagsledamot.

Lars U Granberg lämnar riksdagen vid denna mandatperiods slut för att kunna vara närmre sin familj. Då kommer Granberg att ha gjort sexton år som riksdagsledamot.

Foto: GUNNAR LUNDMARK / SvD / SCANPIX

Piteå2009-11-07 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Lars U Granberg kom in i riksdagen 1994
efter en hård strid kring fastställandet av riksdagslistan på partiets
distriktskongress. Lars U Granberg sågs av många såväl som en representant för partiets unga som representant för LO-kollektivet. Det är förståeligt att Granberg
efter så många år i riksdagen nu vill hem till Piteå. "Vi har två minderåriga barn i den aktiva åldern och jag vill förstås finnas till hands för dem och hela familjen", säger han i pressmeddelandet.
Detta öppnar nu upp för en intressant nomineringsprocess i Piteå. Med den styrka som Piteå arbetarekommun har, och den
utvecklingskraft som man visat, är det en självklarhet att en av de valbara platserna går till Piteå. Piteå har också en rad kompetenta kandidater som skulle kunna axla ett riksdagsuppdrag.

Om man tittar på de kvinnor som skulle kunna vara aktuella så är det namn som först dyker upp 32-åriga Hannah Bergstedt. En ung kvinna med lång erfarenhet inom SSU och kommunalpolitiken, men också på distriktsnivå med ett brinnande intresse för medlemsvård. Med Hannah på riksdagslistan får Piteå Älvdal en färgstark profil som kan lyfta nya och intressanta frågor i riksdagsarbetet. Att hon dessutom genom sin ålder skulle bidra till att uppfylla partikongressens ambition om minst 25 procent under 35 år på valsedlarna kommer nog inte att ligga henne i fatet.

Ett annat mycket starkt och intressant namn på kvinnosidan skulle vara ombudsmannen på IF Metall Ann-Christine Lindehag-Sundström. Kombinationen av en stark facklig förankring och en gedigen politisk erfarenhet, bland annat från landstingspolitiken, gör henne klart kvalificerad för uppdraget. Med Lindehag-Sundström på riksdagslistan skulle den fackliga tyngden på listan också förstärkas vilket är nog så behövligt. Den integritet Ann-Christine Lindehag-Sundström visade under den uppslitande BB-frågan var övertygande.

Bland männen finns en rad intressanta namn som skulle vara gångbara på riksdagslistan. Peter Roslunds engagemang för Norrbottniabanan och näringslivets utveckling i länet skulle vara en god tillgång för norrbottensbänken i riksdagen. Att Roslund är ett välkänt namn även utanför länet skulle även det vara en styrka. Men detta är önsketänkande eftersom Roslund inte visat några ambitioner att kandidera till riskdagen vid tidigare tillfällen.
Piteå arbetarekommuns ombudsman Mats Johansson skulle också på ett kraftfullt sätt kunna bidra till norrbottensbänkens förnyelse och vara en kraft i riksdagsarbetet som kunde sätta Norrbotten i fokus på ett annat sätt. Det engagemang och kraft som han visat i sin ombudsmannaroll skulle vara en tillgång för hela länet.

Detta är bara några personer som skulle klara uppdraget som riksdagsledamot med glans. Säkerligen finns det fler som har den förankring och erfarenhet som krävs och som också har det förtroendekapital som behövs. Nu börjar diskussionerna på allvar ute i S-föreningar och bland medlemmarna. Diskussioner som med all säkerhet kommer att utmynna i en stark nominering från Piteå arbetarekommun. Det behövs verkligen en tydlig profil från Piteå på riksdagslistan!
Läs mer om