Vem byggde landet?

DELADE MENINGaR. Vi byggde landet. Det är ett stolt konstaterande som den svenska arbetarrörelsen kan göra.

Piteå2007-06-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Uppfattningen att fackföreningsrörelsen och socialdemokratin spelat en viktig roll för Sveriges omvandling från fattignation till välfärdsstat delas av en bred majoritet svenskar. Men inte av den folkpartistiske riksdagsmannen Mauricio Rojas. Han hävdar att historieskrivningen är felaktig och att det svenska välståndsgenombrottet har mycket litet med socialdemokratin att göra.



Denna tes försöker Mauricio Rojas driva i en Timbrorapport där han granskat ett antal läroböcker i svensk modern historia. Han kommer fram till att eleverna serveras en snedvriden historieskrivning kryddad med propaganda från socialdemokraterna och vänsterpartiet. Att angripa läroböcker är tacksamt, för texterna måste med nödvändighet vara korta och innehålla förenklingar.

Ett antal riktiga grodor har Mauricio Rojas också funnit. Att till exempel beskriva motsättningarna mellan arbetsmarknadens parter som en ständig klasskamp och utelämna Saltsjöbadsavtalet och samförståndsmodellen är förstås både okunnigt och oriktigt. Men det blir löjligt när Rojas i sin iver att skriva om historien försöker släta över genuina motsättningar och missförhållanden.



Man får inte påstå att fackföreningsrörelsen vid förra seklets inledning tvingades föra en hård kamp mot motsträviga arbetsgivare. Rojas menar att den riktiga bilden är "ett omfattande och välfungerande samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare". I Rojas värld liknar förra sekelskiftets arbetsgivare mest en kramgo Bamse.

Arbetarna var inte alls så fattiga som läroböckerna påstår, hävdar Rojas och visar hur lönerna ökade bland de manliga industriarbetarna under decennierna före och efter sekelskiftet. Men att en mindre grupp industriarbetare kunde höja sina löner (från en låg nivå) motsäger inte att stora grupper var väldigt fattiga. Ett av de tydligaste bevisen på det är ju att över 1 miljon svenskar netto valde att utvandra från Sverige mellan 1850 och 1910.



Rojas protesterar mot läroböckernas beskrivning av att folkpensioner, sjukförsäkring och barnbidrag höjde människors levnadsstandard. Det borde stå att de produktiva verksamheternas utveckling - inte politiska beslut - förbättrade levnadsstandarden.

Vem byggde landet - var det entreprenörerna och kapitalet, som Rojas hävdar, eller arbetarrörelsen och politikerna? Ingen grupp ensam kan ta åt sig äran för att Sverige varit och är ett föredöme för många andra länder. Utvecklingen av näringslivet har gått hand i hand med utvecklingen av välfärdsstaten. Samförståndslösningar är en viktig ingrediens i den svenska modellen.



Men under många år tvingades fackföreningsrörelsen och socialdemokraterna föra en hård kamp för att få inflytande på arbetsplatserna och för att kunna genomföra angelägna välfärdsreformer. Ofta i strid med Rojas entreprenörer.

Läs mer om