Efter nio år som framgångsrik landshövding lämnar Per-Ola Eriksson sin post den sista juli. Som landshövding har Per-Ola lagt mycket fokus på näringslivs- och utvecklingsfrågor. Det är helt rätt i ett län som Norrbotten. Ett livskraftigt näringsliv i vårt län är inte bara grunden för det norrbottniska välståndet utan också för hela landets välstånd.
Vem som hamnar på landshövdingestolen i Norrbotten är därför ingen icke-fråga. Det är ingen reträttpost för någon avdankad föredetting till politiker eller chefstjänsteman i statlig tjänst utan en post som kräver sin man eller kvinna. Lika viktigt som näringslivsfokuset ska vara för näste landshövding måste också medvetenheten vara om att Norrbotten är ett län som är i stort behov av en förändrad samhällskultur, och att det åligger landshövdingen att vara en motor i detta utvecklingsarbete. Åsa Petersen sammanfattade detta på ett lysande i sin krönika i gårdagens Norrbottens-Kuriren när hon i sitt "välkomstbrev" till den nye hövdingen bland annat skrev följande:
"Det kan vara lätt för dig att snöa in på denna guldrusch. Att se basindustrin som målet. Att betrakta allt annat som sker i länet som ett medel att skapa "attraktiva livsmiljöer" för dem som ska arbeta i basindustrin.
Jag ber dig att inte göra det. Nyckeln till Norrbottens överlevnad, att bryta den negativa befolkningsutvecklingen, är att även se kraften hos alla norrbottningar som aldrig kommer att arbeta i basindustrin. Alla dem som är med och utvecklar länet på andra sätt. Med hjälp av sådant som kultur, handel, turism, vård och omsorg."
Förväntningarna på den nya landshövdingen är alltså höga. Den person som utses ska ha förmågan att kombinera näringslivsperspektivet med ett genuint mänskligt perspektiv för att på bästa sätt kunna fungera som en samlande kraft i länet. Men vem blir det? Det är i det närmaste omöjligt att svara på då den borgerliga regeringen haft förmågan att överraska ordentligt vid utnämningarna av nya landshövdingar.
Vi är många som mycket gärna skulle se en kvinna på posten, och det finns en rad kompetenta kvinnor som mycket väl skulle ha kompetens och lämplig erfarenhet för att axla manteln som hövding i Norrbotten. En av de som oftast nämns är generaldirektören för Tillväxtverket, före detta kommunchefen i Haparanda, Christina Lugnet. En annan som förekommit i spekulationerna är förre Vd:n på Piteå-Tidningen Anna-Stina Nordmark-Nilsson. Här på ledarsidan har vi lyft fram Arjeplogsbördiga Anita Johansson som ett möjligt namn med tanke på hennes breda erfarenhet som länsråd i Norrbotten och chef för verket för Hägskoleservice. Även justitieminister Beatrice Ask, hemmahörande i Sveg, har nämnts då det mer eller mindre är en offentlig hemlighet att hon har lust att lämna regeringen. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog och förra näringsministern Maud Olofsson har också snurrat runt i diskussionerna. Men troligen står inte den nye hövdingen att finna bland dessa.
Ett betydligt hetare namn på kvinnosidan skulle vara Pia Sandvik Wiklund, tidigare rektor för Luleå Universitet och tidigare länsråd i Jämtland. Hon passar nämligen mycket väl in på den profil som många av de landshövdingarna som den borgerliga regeringen utsett haft.
Bland de allra hetaste kandidaterna till utnämningen måste nog Peter Eriksson (MP) anses vara med sin långa erfarenhet från politikens glödheta mitt. Det är dessutom så att ingen MP-politiker ännu utsetts till landshövding, och med tanke på att Miljöpartiet ankrat som landets tredje största parti kan nog regeringen mycket väl tycka det är dags för en landshövding med bakgrunden i detta parti. Och vad vore då bättre än en norrbottnisk före detta partiledare i Miljöpartiet som landshövding på hemmaplan.
En annan het kandidat är självklart Sven-Erik Bucht även om han säkerligen föredrar att fortsätta sitt värv i den svenska riksdagen. Men med sin starka folkliga förankring skulle det vara ett ytterst säkert kort för regeringen att utse honom.
I eftermiddag vet vi om vi fått svar på vem som blir högsta hönset på Länsstyrelsen. Om inte så lär vi få vänta till efter sommaren. Men nog vore det bra om regeringen fick tummen ur och utsåg en ny landshövding redan idag.