Växande krav på regeringen

Piteå2008-11-17 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Varsel är inte detsamma som uppsägningar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, med flera i regeringen, och slår ifrån sig krav på kraftfulla åtgärder för att stimulera ekonomin och stötta dem som förlorar jobbet. Reinfeldt hänvisar också till "superpaketet" i regeringens höstbudget, den som lades fram på den fjärran tid (22 september) då finansminister Anders Borg,m, ännu höll fast vid att allt var lugnt och läget under kontroll.
Sedan dess har en undangömd finanskris sprängt skyddsvallarna och drar med sig i djupet en konjunktur som redan hade börjat tappa fart.
Socialdemokraterna lägger fram förslag om ett stimulanspaket värt drygt 12 miljarder kronor innehållande extrapengar till barnfamiljer och pensionärer, skatteavdrag för renovering, om- och tillbyggnad, 30 000 platser för yrkesutbildning och spetskompetenslyft, en riskkapitalfond på fem miljarder som tas från Vattensfalls vinst, mer pengar till kommunerna för jobb inom vård, skola och omsorg, stöd till företag som gör sin första anställning, 5 000 fler läringsplatser för ungdomar, tidigareläggning av infrastruktursatsningar.

Att i opposition lägga fram ett stimulanspaket av det här slaget kan tyckas lättvindigt och till intet förpliktande, men borgerliga riksdagspolitiker är inte heller nöjda med regeringens brist på agerande och vill se extrasatsningar. Och jämfört med vad Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström och chefsekonom Stefan Fölster kräver på söndagens DN Debatt, är socialdemokraternas förslag rena lågprisupplagan.
Svenskt Näringsliv varnar för att arbetslösheten snabbt kan öka med 100 000 personer och vill se ett stimulanspaket på 50 miljarder kronor. Självklart finns där krav på skattesänkningar för kapitalet, kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter och uppluckrad arbetsrätt. Allt annat vore väl att betrakta som tjänstefel från det hållet.
Men där finns också annat. "Nu behövs en aktiv statlig finanspolitik där regeringen släpper loss reformer och offentliga jobb för cirka 50 miljarder kronor det närmaste året. Statsmakterna måste reagera nu för att inte krisen ska förvärras", skriver paret Bäckström och Fölster. För en gångs skull håller inte näringsminister Maud Olofsson,c, med Svenskt Näringsliv och dess vd Urban Bäckström.
Läs mer om