Värna skyddet till konsumenterna

Välfärd Även om moderaterna inte verkar tro att kommunerna prioriterar sina kärnverksamheter vård, skola och omsorg, före de frivilliga verksamheterna, utan står på barrikaderna och ropar ut sitt moderata mantra om satsningar på välfärdens kärna, så är det precis vad varje kommunpolitiker med minsta överlevnadsinstinkt gör. Det är de icke lagreglerade verksamheterna som får stryka på foten först och detta är oftast helt riktigt.

Konsumentvägledning handlar om så mycket mer än bara vägledning i avtalsfrågor mellan kund och företag. I kristider ökar behovet av konsumentvägledning samtidigt som kommunerna behöver spara pengar. Konsumentvägledningen hamnar då ofta under luppen.

Konsumentvägledning handlar om så mycket mer än bara vägledning i avtalsfrågor mellan kund och företag. I kristider ökar behovet av konsumentvägledning samtidigt som kommunerna behöver spara pengar. Konsumentvägledningen hamnar då ofta under luppen.

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Piteå2009-09-04 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Men det finns områden där det är värt för kommunpolitikerna att tänka till en gång extra innan man tar fram osthyveln eller stora yxan och börjar hyvla eller kapa. Det finns verksamheter som måste värnas trots att de inte borde höra till det som skulle prioriteras i kommunal verksamhet, men verkligheten är en annan.
Konsumentverksamheten är ett sådant område, som inte tillhör den kommunala kärnverksamheten, men som är av enorm betydelse för de kommunmedborgare som är i behov av stöd. Den enskilde befinner sig strukturellt i underläge, och detta har lagstiftarna insett och byggt upp ett starkt konsumentskydd i vårt land. Det borde vara gott nog. Men tyvärr inte. Den enskilde hamnar då och då i situationer där man behöver hjälp av konsumentvägledare. Ett stöd i ryggen vid kontakter med företag som trilskas, eller där företagen inte vet vilket skydd den enskilde har.

Dessvärre ökar behovet av detta dessutom i kristider. Så är det. Många av de människor som hamnar i ekonomiskt obestånd, på grund av att de förlorar sina jobb, blir utförsäkrade från a-kassan, förlorar sin sjukpenning eller på annat sätt drabbas av den ekonomiska krisen, behöver hjälp och stöd från konsumentvägledningen.

Samtidigt sitter våra kommunpolitiker och sliter sitt hår med kommunala budgetar där plus och minus inte går ihop. I det läget är det lätt att skära ned på konsumentvägledningen och göra besparingar. Det är då man som kommunpolitiker biter sig i svansen. En väl fungerande konsumentvägledning sparar pengar, såväl åt den enskilde, åt samhället som näringslivet. Den enskilde kan undvika felköp och andra fällor, och kan på så sätt använda sina pengar bättre. Detta kan många gånger hålla nere kostnaderna för försörjningsstöd hos socialnämnden. För näringslivet kan pengar sparas in genom att konsumentvägledningen kan förebygga och medla i tvister mellan företag och kunder. Detta minskar i sin tur kostnaderna för att slita tvister på annat sätt.

Att satsa på en väl fungerande konsumentvägledning är en investering för framtiden. Så politiker i Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Piteå, tänk till innan ni skär i konsumentverksamheten, nu när den behövs som mest. Risken är stor att det ni sparar på gungorna kommer ni att få betala dyrt för, om man ser till karusellerna. Konsumentvägledning och försörjningsstöd är nämligen alltför många gånger kommunicerande kärl. Nej, använd i stället konsumentvägledningen offensivt för att motverka effekterna av krisen. Prioritera uppsökande verksamhet, exempelvis på arbetsplatser som drabbats av varsel. Upplysning och förebyggande arbete är god politik för framtiden.
Läs mer om