Världens problem

Piteå2016-06-29 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Egentligen borde denna krönika handla om ”vad händer efter Brexit?” och snabbt repetera alla katastrofscenarier på följande tema: EU går uppenbarligen åt pipsvängen; världen inleder handelskrig i stället för ett öppet handelsavtal; stora omställningar i Kina skakar världsekonomin; Japansk ekonomi utan ljusning; Afrikas uppgående trend har brutits; fortsatt krig i Mellanöstern och ett lågintensivt världskrig där det kan smälla närsomhelst varsomhelst; Ryssland tvingas ut ännu längre på krigsstigen; fortsatta massiva flyktingströmmar; USA får en galen president eller åtminstone fortsatt handlingsförlamande politisk polarisering; Sverige harvar vidare med en minoritetsregering utan kompassriktning och en opposition som bedriver den brända jordens politik; det sönderfallande EU eggar våra inhemska aktivister till nya stordåd.

Och slutsatsen borde vara att det politiska etablissemanget måste sluta vara tondöva, lyssna på folket och genomföra reformer som förbättrar folkmajoritetens situation, ger folk hopp om en ljusnande framtid och skapar harmoni utan att kväva utvecklingens positiva krafter.

Allt borde avslutas med ett postmodernt ”amen!”, ungefär så här: Tillsammans är vi starka. Vi har stora utmaningar. Låt oss möta dessa med kreativa åtgärder. Hoppet är det sista som överger människan.

Men den krönikan blir inte skriven.

I stället kommer jag att rekommendera några pedagogiska sommarövningar som lika tydligt illustrerar problemen vi står inför.

Gör så här.

1) Välj den absolut bästa sommardagen att åka till någon köplada i närheten – typ IKEA, Biltema, Bauhaus eller liknande – och gå fram och tillbaka mellan hyllorna och fråga er: Vad behöver vi egentligen? Och de andra som springer omkring här, vad kommer det att stå i deras nekrolog?

2) Appropå nekrologer. Vad ska dina sista ord vara? Alternativt, hur ser ditt sista Tweet ut? Facebookuppdatering?

3) En annan övning är också att fundera över vilka konservburkar ni borde lagra när kriget eller avspärrningarna kommer? Hur mycket ravioli och vita bönor orkar en människa äta? Är Bullens Pilsnerkorv bättre än ärtsoppa på burk?

4) Fundera över var ni ska ta vägen när folk i granngårdarna slagits ut av nästa pandemi? Kommer ni att släppa in de överlevande barnen trots smittrisken? Vem av era släktingar kommer ni att kunna lite på vill ta emot er när ni evakuerat?

5) En fasansfullt kall natt i tält – vem skulle du dela sovsäck med: Putin, Trump, Åkesson?

6) Testa den uppväxande generationens kunskaper efter att de tillbringat 15 år i skolan. Fråga dem om hur många av världsledarna de kan namnet på; typ presidenter; premiärministrar; regeringschefer. Efterhör speciellt om de kan namnet på Kinas ledare, EU-kommissionens ordförande och någon aktiv afrikansk politiker. Be dem därefter nämna namnet på så många aktiva fotbollsspelare i världen (minus de svenska).

OBS: Förbered sig genom att Googla lite – om du inte vet hur det görs, fråga någon under 30.

7) Antag att populistiska krafter lyckas stoppa en ny regionindelning. Priset är att sjukvården tvingas ransonera ännu mer. Men din svåger behöver en ny njure. Det är kö i Sverige men går att fixa utomlands om du är med att finansiera genom att sälja din snöskoter. Hur gör du?

8) Antag att vi får en folkhälsominister som vill förbjuda snuset, skicka tillbaka all tobak till indianerna och inför en chips- och godisskatt på 50%. Hur gör du? Fogar dig i detta eller tar en högaffel i handen och marscherar mot Stockholm?

9) Mitt i EM-finalen ringer telefonen och din halvsenila moster i Flen vill prata om vem som ska ärva hennes sommarstuga (med sjötomt!) på Västkusten. Vad gör du? Ber att få ringa upp eller ägnar kommande två timmar åt att övertala henne att det är du som är hennes mest inkännande favoritsläkting?

Detta är några försök att samla alla världens problem i några dilemman.

Det är ungefär så här världen snart ser ut.

Krönika Stig-Björn Ljunggren

Läs mer om