Variabel skatt både hot och möjlighet

TRANSPORTPOLITIK Den rödgröna oppositionen presenterade häromdagen en gemensam motion kring den framtida transportpolitiken. Ett av de förslag som väckt mest uppmärksamhet är förslaget om införande av en variabel kilometerskatt för tung trafik.

I en rödgrön motion till riksdagen föreslås att en variabel kilometerskatt för tung trafik ska införas. Detta som ett led i klimatomställningen av det svenska transportsystemet.

I en rödgrön motion till riksdagen föreslås att en variabel kilometerskatt för tung trafik ska införas. Detta som ett led i klimatomställningen av det svenska transportsystemet.

Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Piteå2010-04-23 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I den gemensamma rödgröna motionen kring den framtida transportpolitiken slår de tre partierna fast att transportsystemets klimatpåverkan måste minska. Det svarar i dag för cirka 40 procent av utsläppen av växthusgaser i Sverige vilket partierna slår fast är en ohållbar situation. Målet är att Sveriges samlade utsläpp av växthusgaser ska minska med 40 procent till år 2020. Samtidigt konstaterar de rödgröna i motionen att transportsystemet måste klara anpassningen till ett hårdnande globalt konkurrenstryck och därför måste systemet utformas så att näringslivets avstånd till de viktigaste exportmarknaderna krymper genom ökad kapacitet och minskad sårbarhet.
Förslaget till en ny transportpolitik bygger på två grundläggande utgångspunkter, jobb och klimat. Att värna jobben och att genomföra klimatomställningen måste gå hand i hand.

Den rödgröna oppositionen presenterar i motionen en rad förslag som syftar till såväl en modernisering som en klimatanpassning av det svenska transportsystemet. I motionen föreslås stora satsningar på kollektivtrafik och cykeltrafik i städerna, strategiska investeringar i järnvägsnätet samt satsningar på effektivare godstransporter. Detta syftar till att såväl människor som gods ska förflyttas med minsta möjliga miljöpåverkan. Detta kräver att investeringarna i järnväg och kollektivtrafik kombineras med stöd till utveckling av nya bränslen och ny teknik samt olika former av ekonomiska styrmedel som stimulerar näringslivet att välja miljövänligare transportmedel.

Ett av de ekonomiska styrmedel som de rödgröna partierna föreslår är införande av kilometerskatt för tung trafik. Detta bygger på principen att det ska vara billigare att transportera gods med liten klimatpåverkan än med stor. Prisrelationen mellan olika transportalternativ måste förändras till förmån för de som ger lägst klimat- och miljöbelastning.
Enligt Karin Svensson Smith (MP) kommer kilometerskatten att variera i olika delar av landet. Detta utifrån möjligheterna att välja mer miljö- och klimatvänliga transportalternativ. Som exempel lyfter hon fram att det i Skåne är avsevärt lättare att lägga över vägburna transporter till sjö- eller tågtransport än i Norrland där avstånden är längre och infrastrukturen mindre utbyggd. De rödgröna kommer att precisera sitt förslag vid en presskonferens
senare i dag.

Ska Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet genomföra detta förslag så måste detta utformas så att näringslivet i vår del av landet inte drabbas av försämrade konkurrensvillkor. Inte heller får konsumentpriserna på varor påverkas negativt så att boende i norr drabbas av ett högre prisläge på grund av ökade transportkostnader. Riskerna för detta är tyvärr uppenbara med de långa transporter som gods till och från Norrland, och då främst Norrbotten, måste genomgå. Skillnaderna i kilometerskatt måste därför vara stora. Risken är att systemet blir svårhanterligt. Exempelvis måste skatten differentieras även inom olika regioner. Möjligheterna till miljövänliga tågtransporter är större i Luleå än i Arvidsjaur. Farhågan är att man inte vågar genomföra en tillräcklig differentiering för att inte näringslivet och de boende i norr ska drabbas negativt. Och vågar man inte ha tillräckligt stora skillnader i skatten så bör man nog överväga att kasta förslaget i papperskorgen.
Läs mer om