Varför så tyst om välståndsligan?
EGENINTRESSET. Kan nästan slå vad om att svenska folket inte får höra mycket om välståndsligan i den kommande valrörelsen. I alla fall inte från näringslivet eller de borgerliga partierna.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det här var de svenska skatternas fel, den enorma offentliga sektorns fel och naturligtvis den socialdemokratiska politikens fel, sa man. De vägrade medge det uppenbara, nämligen att Sverige inte alls utvecklats sämre än andra rika länder, utom under 1990-talskrisen då Carl Bildt-regeringen drev tillväxten i botten.
Nu har det gått tolv år sedan de borgerliga lämnade Rosenbad. Steg för steg har Sverige återfått tillväxten och klättrat uppåt i välståndsligan. 2005 delar Sverige 11:e platsen med Australien. De senaste åren har vi också knaprat in lite på USA. Gapet har minskat från 24 procent 1990 till 22 procent 2005.
USA:s höga siffra beror för övrigt till stor del på att amerikanarna jobbar betydligt mer än svenskar. Semestrarna är betydligt kortare, föräldraledigheten nästan obefintlig och så vidare. Om vi i Sverige valde att öka vår arbetstid lika mycket som amerikanarna skulle vår BNP per capita ligga ca 10 procentenheter högre.
Även om OECD:s siffror har sina begränsningar (de visar till exempel inte fördelningen av välståndet) och ska tas med en nypa salt (stora justeringar är vanliga) kan man för svensk del se en tydlig trend.
Sverige har lämnat en placering i det nedre skiktet i hög-medelinkomstgruppen och närmar sig nu toppen. Då tappar Svenskt Näringsliv (SN) och de borgerliga intresset för välståndsligan. På SN:s hemsida ligger en text som är helt inaktuell och som handlar om läget för mer än ett år sedan.
"Vi ligger pinsamt stilla i välståndsligan", lyder rubriken.
Det verkligt pinsamma är förstås att Svenskt Näringsliv blundar för allt det positiva som händer i svensk ekonomi när socialdemokrater styr landet.
"Det långsiktiga målet för Svenskt Näringsliv är att Sverige ska vara tillbaka bland topp 5 i välståndsligan år 2011", står det också på hemsidan.
Men vakna Urban Bäckström, vd på Svenskt Näringsliv!
Sveriges ekonomi är ju faktiskt på väg mot det målet. Flera placeringar har redan plockats in. Med tanke på att skillnaden mellan länderna är så liten ligger SN:s mål inte långt borta.
Svenskt Näringslivs nuvarande ointresse för välståndsligan för tankarna till ett av avsnitten i den berömda John Cleese-serien "Fawlty Towers", "Pang i bygget" på svenska (att Urban Bäckström har ett förflutet i hotellbranschen bidrar förstås till kopplingen).
När några tyska turister tar in på Fawlty Towers manar hotellägaren Basil sina anställda Manuel och Polly att för guds skull inte beröra den känsliga frågan om kriget:
"Don’t mention the war!"
På samma sätt kommer de borgerliga under valrörelsen att försöka tassa runt de positiva rapporterna om ekonomin medan Urban "Basil" Bäckström förmanar sina företagsledare:
"Säg inget om välståndsligan!"