Kampanjen mot näthat har svalnat men näthatet har inte gjort det. Näthatet är nämligen mycket mer än elaka eller rent hotfulla kommentarer riktade mot offentliga ansikten. Det är också facebooksidor riktade mot unga kvinnor, grupper mot enstaka individer, en mobbad ungdoms mejlinkorg och hemsidor tillägnade att fördöma och hata etniska grupper.
Varför är det så stort, så omfattande? Vad är det som gör att människor uttrycker sådant hat så enkelt? De rasistiska grupperna försvarar sig med att ”så får man inte säga i Sverige” och tar sin tillflykt till Flashback och Avpixlat där de kan hata i godan ro.
En av teorierna om varför människor lägger ut sina elaka åsikter på internet är anonymitet, men trots de förändringar som har gjorts, kan vi verkligen se någon skillnad? Förändringar som att man nu måste använda sitt facebook-konto/fulla namn för att kommentera på nättidningar har inte hindrat många. Twitter-konton där personerna är fullt offentliga sprider fortfarande hat. Det är väldigt lite anonymitet på många av de plattformer där hatet uttrycks och många verkar inte ha något problem med det. Deras inlägg når tusentals människor varje dag och är det kanske just det som är drivkraften? Kanske räcker det inte att sitta och snacka skit med en likasinnad kompis längre?
Jag undrar om det inte är av samma anledning som många vill lägga ut sina privatliv som desto fler lägger ut hatiska inlägg. Det är responsen dem vill åt. De rasistiska grupperna påstår sig känna sig förtryckta och hänvisar ofta till yttrandefrihet när de gör uttalanden som direkt definieras som hets mot folkgrupp. Internet är då en plattform som anses friare än de fysiska offentliga rummen, trots att internet är det största offentliga rummet någonsin. Skillnaden är att du kan skriva inlägg och moderera din specifika plattform på ett sätt som gör att du kan stå oemotsagd.
Det måste vara skönt för människor som har så mycket elaka saker att få ur sig. Att spy galla över någon, tusentals människor ”hör” dig och du får en omedelbar respons som kan modereras beroende på var du skriver. Det är något som inte går att göra genom att bara snacka skit med kompisar. Kanske är det därför det är lättare att hata på internet. Inte för att vi kan välja att vara anonyma, vilket vi kan på många ställen, utan för den enorma respons som våra åsikter får och det sätt vi kan gallra bort det vi själva inte tycker om.
Det finns en märklig idé på många av de här platserna, ”om du inte tycker om det kan du gå härifrån”, och det är inte lika applicerbart i verkligheten. Det är inte lika lätt att lämna en fysisk plats som att klicka bort en hemsida. Men ska det för den skull vara tillåtet? Slutar diskrimineringslagar och hets mot folkgrupp gälla för att det är på internet? Absolut inte.
Frågan är om det går att städa upp och hur då isåfall. Frågan är om vi vill det och i vilken omfattning. Det är ingenting som jag kan svara på med 3 000 tecken, men jag tror att flera insatser i rätt riktning har gjorts. Framför allt kommentatorsfältens anonymitet var ett sådant steg, där du får stå för det du säger. Nästa steg vore om det faktiskt blev konsekvenser av det.