Vårdens svåra val

Piteå2014-11-14 23:59
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vårdens svåra val eller vad är egentligen vårdens val? Det ska vi som är de nya ledamöterna i landstingsfullmäktige ta itu med under kommande fyra åren. Vi började med två utbildningsdagar som handlade om behov, uppdraget och slutligen uppföljningen. Som ni ser så verkar det logiskt och rätt så enkelt. Titta över behoven, fullfölj uppdraget och sen utvärdera vi det. Klappat och klart!

Men som med det mesta i livet så insåg jag snart, att det enkla helt plötsligt blev svårt. Låt mig börja med behoven. Det finns faktiskt en konflikt i det, för vems behov pratar vi om, mina,dina, grannens eller någons anhörig? Eller kanske en organisations behov. Som ni ser blev det genast lite mera komplicerat. Lägg sedan till förväntningar, efterfrågan av vård och slutligen läkarnas medicinska bedömning. Då helt plötsligt inser jag att vårdens val inte är en quick-fix. Det är nu som politiken kliver in på banan och ska fullfölja sitt uppdrag. Att utifrån en ideologi, en vision om ett samhälle fatta beslut. För mig som socialdemokrat blir vårdens val; de sjuka först och deras plånbok ska inte vara avgörande. Enkelt? Njaaee, kanske inte helt tydligt. Men om jag säger så här då, pengaroch resurser ska prioriteras, exempelvis till de stora sjukdomarna de som faktiskt dödar människor, cancer, hjärtinfarkter, stroke. Vad innebär då det? Ja, det innebär att människor och organisationer som prioriterar andra behov blir frustrerade och besvikna. Människor tycker vi har en skitdålig sjukvård, eftersom de inte behövt just den vården som vi prioriterat. Men vårdens val, precis som politikens val -handlar om prioriteringar.

När vi sedan under utbildningen kom till avsnittet – utvärdering. Då pustade jag ut, lutade mig lätt bakåt och tänkte, lätt som en plätt! Låt oss nu titta på statistiken på hur många cancerpatienter som överlevt, hur klarade vi omhändertagandet av en hjärtinfarkt osv, enkelt och lättbegripligt. Men nej då, inte ens det var enkelt. För trots att vi har haft som målsättning att norrbottningarna ska leva ett rikt och friskt liv, så lever många norrbottningar med en förhöjd risk att bli sjuka, allvarligt sjuka. För när vi är sanna med oss själva så vet ju att när vi blir överviktiga och feta så ökar risken för sjukdomar. Norrbottniska män är överviktiga, fler än i riket. Värst är det faktiskt i inlandet och Malmfälten och där även kvinnor är överviktiga. Nu tänker säkert någon läsare, varför i hela fridens namn skriver hon om det, det är ju privat hur man ser ut. Jag skriver om det därför att vården skavårda människor som är överviktiga och därför fått både diabetes och hjärtinfarkt. Vår livsstil är inte länge en privat angelägenhet, utan den rör oss alla. Därför att vården ska försöka behandla sjukdomarna. Vi som tagit på oss ett förtroendeuppdrag i landstingspolitiken ska prioritera; vård efter behov, de sjukaste först.

Skiljer sig då sjukvårdspolitiken mellan de politiska partierna. Självklart blir ju mitt naturliga svar. Men i dagsläget med valresultatet i minnet, tvekar jag. Många har lagt sin röst på Sjukvårspartiet, säkert med förhoppningar om att andra behov ska uppfyllas och att det ska finnas en större plånbok att betala ur. Själv vet jag att mitt hjärta klappar hårt för en sjukvårdspolitik som handlar om människors sjukdomar och ohälsa och inte om placeringen av byggnader där vården ska ges.

Läs mer om