Vardagsrasismen som glöms bort

DISKRIMINERING Vid en undersökning som Studio Ett låtit göra där personer klädda i traditionella romska kläder försöker hyra bilar på bensinstationer uppdagades en utbredd vardagsrasism. På tjugotvå av sextiofem undersökta mackar nekades romer hyra bil. En av dessa mackar återfinns i Piteå.

Tanja Hagert, Luleå, är en av alla de romer som nekades hyra bil vid Studio Ett:s undersökning kring hur romer diskrimineras vid biluthyrning

Tanja Hagert, Luleå, är en av alla de romer som nekades hyra bil vid Studio Ett:s undersökning kring hur romer diskrimineras vid biluthyrning

Foto: Therese Hedman

Piteå2012-10-04 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att romer genom århundradena har förföljts och diskriminerats är ingen nyhet. Under åren 1914-1954 var romer förbjudna att komma in i Sverige. Fram till 1959 var det lagstadgat att romer inte fick stanna längre än tre dygn på samma plats vilket medförde att romer tvingades leva ett kringflackande liv. Till följd av denna lagstiftning var romerna inte heller mantalsskrivna och därmed utestängda från såväl sjukvården som från skolan. Först 1959 fick romska barn rätt till skolgång och romer rätt att ha en fast bostad.

Romer är ännu en starkt diskriminerad grupp i det svenska samhället. Undersökningar visar att romer diskrimineras på arbetsmarknaden. Likaså har romer ännu svårt att få en bostad och tvingas därför ofta ut till städernas mindre attraktiva problemområden. Denna typ av mer strukturell diskriminering är tyvärr vanligt förekommande.

Tyvärr är också den vardagsrasism och den vardagsdiskriminering som romer utsätts för mycket utbredd. Romska kvinnor i traditionell klädsel får ofta uppleva att de övervakas när de går in på en affär eller på en bensinstation. Tanja Hagert, Luleå, vittnar i en artikel i NSD om hur hon möter diskriminering i sin vardag. Det kan handla om allt från att hon tvingas betala bensin i förväg om hon ska tanka bilen till att hon nekas hyra rum på hotell när de ser att hon är rom. Denna vardagsdiskriminering uppmärksammas inte alls i den utsträckning som skulle behövas. Diskrimineringen av romer är i högsta grad osynlig för oss som tillhör majoritetsdelen av befolkningen.

Det är därför bra att Studio Ett uppmärksammar diskrimineringen av romer genom den undersökning av hur romer behandlas när de vill hyra bill. På var tredje av de undersökta bensinmackarna nekades traditionellt klädda romer att hyra bil. Motiveringen var att det saknades bilar att hyra ut. När en reporter en stund senare kommer in på samma mack för att hyra bil finns det bilar att hyra. Uppenbarligen nekades romer att hyra bil just på grund av att de var romer.

Detta är naturligtvis bara toppen av det isberg som vardagsdiskrimineringen av romer utgör. Detta är inget annat än en skamfläck för det svenska samhället. Den undersökning som Studio Ett utfört utgör en larmsignal över diskrimineringen av romer. Så här får det inte fortsätta. Personer som Tanja Hagert ska inte behöva acceptera att bli behandlade som skurkar och banditer bara för sitt ursprungs skull. Diskrimineringen av Tanja och andra romer måste upphöra.

Läs mer om