Var tog garantin om jobben vägen?

Piteå2007-04-12 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ungdomar ska få mer personligt stöd i sitt jobbsökande. Det är ett positivt inslag i regeringens "Jobb- och utvecklingsgaranti". I övrigt är det svårt att hitta några russin eller för den delen morötter, däremot mycket av piska och tuffare tag.

Coachningen är en bra tanke och nödvändig, men vad ska den gå ut på och vem ska hålla i den? Arbetsförmedlingarna får inte mer, utan mindre resurser. Jobb- och utvecklingsgarantin är planerad att omfatta
30 000 ungdomar. Det ska få kosta 2,8 miljarder kronor. Andra beräkningar visar att det handlar om minst 50 000 ungdomar.



Det mycket konkreta i jobb- och utvecklingsgarantin är ett kraftigt ökat krav på ungdomarna att aktivt söka jobb, samtidigt som a-kassan snabbt trappas av. Den dåliga ersättningen ska fungera som drivkraft för att söka jobb.

De som inte har kvalificerat sig för a-kassa, sätts på svältlön direkt. En tusenlapp i månaden för den som är under 20 år. Äldre får 2 500 kronor. "Så låga ersättningar har vi inte haft sedan AK-arbetena på 1920-talet", konstaterar Josefin Brink, v, i riksdagens arbetsmarknadsutskott.



Den som är arbetslös ska givetvis aktivt söka jobb. Men 30 timmar i veckan! Och vilka jobb? Sverige har en rykande het högkonjunktur, trots det stiger antalet långtidsarbetslösa ungdomar varje vecka sedan årsskiftet. I Norrbotten är siffrorna förfärande.

Problemet är att ungdomarna saknar den utbildning och kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. De behöver både teoretisk och praktisk utbildning för att rustas för arbetsmarknadens behov. Någon satsning på arbetsmarknadsutbildning finns inte, den har istället krympts dramatiskt.



Svårligen kan man se någon garanti för jobb i den här åtgärden. Den garantin får i så fall ungdomarna själva se till att på något sätt infria. Istället för en satsning är det, som LO-ekonomen Lena Westerlund säger, en besparing i a-kassan. Den borgerliga regeringen ogillar arbetsmarknadspolitiska program och utbildningar. Systemskiftet tar ännu ett litet steg. BP



Läs mer om