Var ska fp hitta alla läkare?
VÅRDPOLITIK. Folkpartiet i Piteå går till val med kravet att Piteå älvdals sjukhus får tillbaka allmänkirurgi och akutkirurgi dygnet runt. Det är ett lokalt hojt för att vinna röster, men som saknar stöd i landstingspolitiken. En vassare arbetstidslag börjar gälla från årsskiftet. Enbart för att hålla igång en bakjourskedja och ytterst begränsad kirurgi dagtid krävs då fem doktorer. Piteå har en allmänkirurg.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Folkpartiet har minst två valmanifest när det gäller vården. Dels ett på länsnivå, dels ett på lokal nivå i Piteå.
I det lokala går man till val med krav på att allmänkirurgin och akutkirurgin ska öppnas igen. "Återställas till sitt ursprungliga skick!" som det står i måndagens massutskick till hushållen.
De lokala socialdemokratiska landstingspolitikerna säger just ingenting. På den kanten råder en anmärkningsvärd tystnad. De lämnar scenen öppen för oppositionen och bryr sig föga om att försvara och förklara den vårdpolitik som bedrivs och som påverkar Piteå älvdals sjukhus.
Politiska beslut som rör begränsningar och stängningar av verksamheter på sjukhus är oerhört känsliga. Debatten laddas med ord som "liv" och "död". Och politikerna som står för förslagen och besluten, blir trakasserade. I den uppskruvade stämning som rådde kring stängningen av BB i Piteå blev s-politiker mordhotade och det förekom också sabotage.
När akutkirurgi på jourtid stängdes i Piteå varnade läkare för att "folk kommer att dö" på grund av det här beslutet. Däremot var det ingen som sa att säkerheten för de barn som ska födas ökade när BB stängdes och verksamheten flyttades till Sunderby sjukhus, med tillgång till specialister och spädbarnsklinik. Vittnesbörd om det har kommit i efterhand, från barnmorskorna som under protest, flyttade med. Starkt gjort. Pedagogiska budskap av det slaget, från expertis på området, hade antagligen dämpat den hätska stämningen.
Mot bakgrund av det här kan de lokala socialdemokratiska landstingspolitikernas frånvaro i debatten förklaras, men inte försvaras. De måste kunna förklara och försvara de beslut de varit med om att fatta och också berätta för Piteborna och älvdalsborna hur framtidsplanerna för sjukhuset ser ut.
Centerpartiets landstingspolitiker vill öppna för allmänkirurgi och akutkirurgi i Piteå. Folkpartiet lokalt vill ännu mer. Återställa kirurgkliniken i ursprungligt skick. Vårdalliansen för Norrbotten, vars politik såväl centern som folkpartiet står bakom, vill inte alls återställa allmänkirurgin och akutkirurgin i Piteå. Folkpartiets gruppledare i landstinget, Jens Sundström, uttryckte det mycket klar; "Det finns inte pengar, det finns inte läkare, det finns inte patienter".
Nyckeln till öppnandet är läkare. Redan i det här läget råder läkarbrist i hela Norrbotten. Vid årsskiftet börjar EU:s arbetstidslag tillämpas. Då är det skarpt läge. Egentligen trädde den i kraft redan juli 2005, men landstingen i Sverige fick en nådatid på ett och ett halvt år, för att organisera om verksamheten och hitta lösningar för att klara lagens krav. Det är slut med läkarnas övertidsberg. Direktiven lyder; maximalt åtta timmars nattarbete, elva timmars dygnsvila och max 48 timmars arbetsvecka inklusive beredskap.
Redan i slutet av 2003 blev den stundande förändringen känd. Om lagen då trätt i kraft, utan att landstingen sett över sina verksamheter, skulle det ha krävts ytterligare 3 000 läkare för att uppfylla lagen, enligt Landstingsförbundets beräkningar som i sin tur byggde på Tysklands beräkningar. Enligt länschefen för kirurgin, Lars Brodin, behövs det fem doktorer enbart för att hålla igång en beredskapskedja för akutkirurgi i Piteå och den styrkan skulle då bara klara en liten verksamhet dagtid. Folkpartisten Jens Sundström har nämnt ett större antal läkare, beroende på hur mycket som skulle opereras dagtid.
Det här förefaller tämligen omöjligt. Sett till läkarbristen i hela landet. Sett till pengarna förefaller det också omöjligt. Norrbottens landsting har redan Sveriges absolut högsta kostnad per vårdinsats - 45 600 kronor mot Östergötlands 35 200 kronor. Mer vård för pengarna. Är det inte det alla partier säger sig vilja ge vårdens köpare?