Det var med påtaglig framtidstro och stor självkänsla som ombuden vid det socialdemokratiska partiets distriktskongress samlades i Piteå under den gångna helgen. Men det var inte bara framtidstro och självkänsla man kunde läsa av hos ombuden. Det finns också en stor frustration över att inte ha regeringsmakten så att man kan genomföra de förändringar som behövs för att ge Sverige en knuff i rätt riktning.
Gång på gång återkom ombuden vid sina anföranden i talarstolen till de växande klyftorna i vårt land. Klyftor som växer inom länet, mellan stora och små kommuner, mellan glesbygd och tätort och mellan kommuner som växer och de som avfolkas. Men framförallt klyftor som växer mellan människor i vårt land, mellan de som har arbete och de som saknar arbete, mellan kvinnor och män, mellan yngre och äldre och mellan den som är frisk och den som är sjuk. Klyftor som kan minskas, om man bara vill. Klyftor som måste minskas om vi vill ha en hållbar tillväxt för vårt land. Klyftor som ska minskas när landet får en socialdemokratiskt ledd regering efter valet 2014.
Om Sverige ska kunna behålla, eller till och med klättra några steg uppåt, på den internationella utvecklingslistan måste vi skapa förutsättningar för att ta vara på den unika utvecklingskraft som finns hos var och en av oss och i de olika delarna av vårt land. För att klara detta måste såväl människor som regioner ges bästa möjliga förutsättningar. Våra ungdomar måste ges bästa möjliga start i livet, med en god utbildning i bagaget, en okrossad tro på sina egna möjligheter, med ljusa framtidsutsikter och positiva förväntningar på framtiden, Så är det inte i dag. Ungdomsarbetslösheten gör att alldeles för många får en katastrofalt dålig start på vuxenlivet. Så får det helt enkelt inte fortsätta.
Men det krävs också satsningar som gör det möjligt för det norrbottniska näringslivet att växa. Det handlar om allt från infrastruktursatsningar som Norrbotniabanan för att säkerställa att det som produceras i Norrbotten kan nå sina marknader på billigaste och mest miljövänliga sätt till bostadsbyggande så att all den arbetskraft som kommer att behövas i Norrbotten också har någonstans att bo. Ska de näringar som nu växer sig starka i Norrbotten fortsätta att utvecklas och nya näringar ges möjlighet att växa fram krävs särskilda satsningar på utbildning, forskning och innovationer. På så sätt kan vi ge de norrbottniska företagen förutsättningar att ligga i utvecklingens frontlinje.
Att satsa på Norrbotten är inte att bedriva någon bidragspolitik. Det handlar om att ta vara på de möjligheter som finns, om att investera i framtiden. Men den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt verkar mest stå på åskådarplats i stället för att aktivt delta på plan. Därför känns de 881 dagar som återstår till valet som oändligt långa. Varje dag av fortsatt passivitet är en förlorad dag.
Norrbotten och Sverige väntar på en regering som bedriver en aktiv näringspolitik med sikte på framtiden, en bättre regering än dagens trötta och uppgivna alliansregering.