Med den braskande rubriken ”Vänsterkroken mot S-ledaren” på löpsedeln försöker Aftonbladet ge bilden av en intern konflikt inom socialdemokratin kring Vänsterpartiets eventuella medverkan i en S-ledd rödgrön regering efter höstens val. Rubriken på artikeln inne i tidningen lyder ”S-topparna vill regera med V” vilket ytterligare ska förstärka att det finns en motsättning mellan partiledningens syn på regeringsfrågan och de lokala S-topparnas uppfattning.
Det finns flera anledningar att läsa Aftonbladets artikel med ytterst kritiska ögon. Den i särklass viktigaste aspekten är att frågan om vem som ska bilda regering med vem ska avgöras av väljarna på valdagen och inte i någon form av popularitetsomröstning bland lokala S-toppar anordnad av Aftonbladet. Dessutom saknar frågan verklig relevans innan det står klart hur sammansättningen i riksdagen ser ut efter valet.
Den andra orsaken till att Aftonbladets enkät ska tas med en utomordentligt stor nypa salt är den svarsfrekvens man har på enkäten. Om man utgår ifrån att Aftonbladet vänt sig till den högst uppsatte socialdemokratiskt förtroendevalda i landets 290 kommuner så blir svarsfrekvensen endast 58 procent. Av de 58 procent som svarat är det 40 procent som anger att de vill att Vänsterpartiet ska ingå i regeringen. 40 procent av 58 procentenheter blir 23 procentenheter. Det vi med säkerhet kan veta är alltså att minst 23 procent av landets 290 S-toppar tycker att Vänsterpartiet ska ingå i en S-ledd regering efter valet. Förvisso en ganska hög siffra men inte den vänsterkrok som Aftonbladet vill förespegla.
Den strategi som den socialdemokratiska partiledningen valt, att gå fram med ett eget valmanifest och söka stöd för denna socialdemokratiska politik, är helt riktig. Detta för att skapa en så stark plattform som möjligt för socialdemokratiska ståndpunkter vid en eventuell regeringsförhandling efter valet. Detta är rätt väg att gå om man vill få möjligheter att genomföra så mycket som möjligt av den egna politiken. Samma strategi har även de övriga rödgröna partierna valt.
Den socialdemokratiska partiledningen har två huvuduppdrag i höstens val. Det första är att maximera stödet för Socialdemokraterna och den politik partiet vill föra. Den andra är att se till att det därigenom blir möjligt att få till stånd ett maktskifte. Frågan om hur regeringen i slutändan ska se ut är av underordnad betydelse. A och O är att det blir möjligt att bilda en S-ledd regering med tillräckligt stöd i riksdagen för att inte behöva oroa sig över hur Sverigedemokraterna ställer sig i olika frågor. Om det sedan blir en majoritetsregering där samtliga rödgröna partier ingår eller en minoritetsregering vars regeringsunderlag utgörs av en majoritet av riksdagens ledamöter är idag inte den viktigaste frågan på den politiska dagordningen även om borgerligheten vill göra den till det. Men vi socialdemokrater ska absolut inte spela Reinfeldt & Co i händerna genom att hoppa på Aftonbladets tåg i denna fråga.