Väljarna kan inte köpas
SKADLIGT. "Skattesänkningarna skadar moderaterna", säger finansminister Anders Borg till tidningen Dagens Industri. Om det stannade därvid, vore skadan lätt att leva med. Värre är att regeringen Reinfeldts skattesänkningar skadar Sverige. Något som avspeglas i opinionsmätningarna.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Starten har varit och är fortsatt, minst sagt, skakig. Ledande folkpartister står inför skranket åtalade för dataintrång hos socialdemokraterna. Lars Leijonborg har åkt på semester och flera partidistrikt önskar att han stannar borta. Och även om opinionsmätningarna bara är att likna vid dagstemperaturer, lär siffrorna tära på de allierades kärlek till varandra.
Borgerliga ledarskribenter och kommentatorer förklarar det usla opinionsläget med att regeringens företrädare syns för dåligt i media, inte får ut sitt budskap, inte lyckas förklara för väljarna hur bra allt ska bli, när det dåliga väl är genomfört. Och allt tal om systemskifte.
Emellertid är det så att budskap hör valrörelsen till. Den är över. Nu är det verkligheten som gäller och den når medborgarna oavsett vad media framför. Medborgarna/väljarna har nåtts av budskapets konkreta innehåll och de är missnöjda.
Alliansen gick till val under parollen "Den nya arbetarregeringen". Väljarna trodde, med all rätt, att det var en regering för arbetare och tjänstemän. För löntagarna. Men den enda organisation den här arbetarregeringen tycks ansvara inför, är Svenskt Näringsliv.
Likt en asfaltkokare går regeringen fram över välfärdssamhället. Försämrad a-kassa, försämrad sjuk- och föräldraförsäkring, sjukintyg från första dagen, byta
yrke och hemort från första arbetslösa dagen, långtidsarbetslösa ungdomar ska tvingas söka jobb 30 timmar i veckan istället för att få praktik och utbildning i Ams regi. Långtidsarbetslösa unga har ökat från 2 300 till 9 900! Regeringen som designade ordet "utanförskap" förefaller ha glömt vad det handlade om.
Regeringen Reinfeldt har också delat ut godis. Sänkt skatt för dem som arbetar, slopad förmögenhetsskatt och slopad fastighetsskatt, gömd i en ny skatt kallad kommunavgift på maximalt 4 500 kronor. På alla punkter gynnas de högavlönade och de förmögna i kapital och egendom.
Finansminister Anders Borg ser expertisens recensioner och opinionens inställning. Något nervös
säger han att nästa gång måste skattesänkningen gå till låg- och medelinkomsttagarna. Någon sorts insikt kan skönjas. Men medborgarna verkar inte gå att köpa för pengar. Resultatet av Sifos mätning tyder på det. Ett uppfriskande inslag i ett samhällsklimat som tycks allt mer egofixerat. Vältränad, välavlönad, framgångsrik och lycklig.
Välfärdssamhället, med generösa trygghetssystem, är brett förankrat i folkdjupet. Månandet om den svenska modellen är starkt, inte minst bland de högutbildade och då i synnerhet kvinnorna. De vet att bra skattefinansierad allmän omsorg om barn och gamla är deras nyckel till att få glädjas åt både familjeliv och yrkesliv.
Opinionsmätningar är inte jämförbara med val, men de är signaler om vad väljarna tycker om den förda politiken. Signaler som inte enbart regeringen bör fundera över, utan också socialdemokraterna när partiet ger sig i kast med förändringsarbetet. Justeringar behövs, men absolut inte åt höger. Av opinionsmätningarna att döma.