Valets skiljelinjer allt tydligare

Piteå2006-02-27 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det börjar mer och mer stå klart - trots det lite svaga upplägget av TV4:s valdebatt häromkvällen - vilka politiska teman som vänster- respektive högerblocket  kommer att pumpa ut i valrörelsen. Från borgerligt håll: fler i arbete, lägre bidrag, skattesänkningar och att Sverige behöver ett nytt ledarskap efter tolv år med socialdemokraterna.

Borta är nu den tidigare svartmålningen av den svenska ekonomin. Det är inte särskilt användbart i ett läge när Sverige går som tåget. Tillväxten är hög, exportöverskottet har aldrig varit större, räntorna (trots Riksbankens reporäntehöjningar) är fortfarande låga, inflationen är närmast obefintlig och svenska löntagare har de senaste tio åren fått stadigt växande reallöneökningar.

Den sittande regeringens bästa argument: Höga skatter som omfördelar resurserna går att förena med några av de högsta tillväxttalen i Europa. Trygghet i förändringen är till fördel för Sverige i en allt mera globaliserad värld.



Socialdemokratins akilleshäl är att arbetslösheten ännu inte visar det tydliga och nödvändiga trendbrottet. Ett trendbrott som måste bli tydligt fram till senvåren och sommaren för att inte skapa trovärdighetsproblem för regeringen.

Därför har m-ledaren Reinfeldt - så här långt - en retorisk poäng när han talar om utanförskapet som arbetslösheten skapar. Men den medicin som skrivs ut från Reinfeldt och högeralliansen - sänkta ersättningsnivåer för arbetslösa och sjuka med påföljande press nedåt på lönerna - gör bara skillnaderna ännu större.



Att en borgerlig Reinfeldtledd regering också vill straffa arbetslösa med sänkta ersättningar och höjd a-kasseavgift, sjuka och äldre beroende av mediciner med högre egenavgifter på Apoteket gör inte saken bättre.

Vilket utanförskap minskar om människor tvingas från hus och hem på grund av försämrad försöjrningsförmåga eller för att man inte har råd att hämta ut medicinerna? Vilka nya jobb skapas genom sänkta nivåer i våra arbetslöshets- och socialförsäkringar? Alliansen svar övertygar inte.

I Reinfeldts Sverige är det inte med kunskap och utveckling vi ska konkurrera utan med låga löner och ökad ojämlikhet. Trots fp-ledaren
Leijonborgs pliktskyldiga mässande om kunskap och skola.



Att det är de sjuka och arbetslösa som ska betala högeralliansens skattesänkningar på några års sikt på 250 miljarder kronor - det vill säga var femte skattekrona bort från det offentliga - gör inte precis utanförskapet mindre. Tvärtom. Den som redan har kommer ännu mera att "vara givet". Den som inget har tvingas däremot betala skattesänkningsgåvorna till de bättre situerade.

 I debatten i TV4 valde dock Reinfeldt och hans tre koalitionspartners, föga överraskande, att inte diskutera de sammantagna skattesänkningarna, som är dubbelt så stora som dem som fick förra m-ledaren Bo Lundgren på fall i valet 2002. 



Rimligen kommer inte den femtedel av väljarkåren, som ännu inte bestämt hur den ska rösta i höst, att nöja sig med tystnaden. De kommer att kräva besked innan de gör sitt val. Och socialdemokraterna kommer att fortsätta att jaga oppositionen tills svaret kommer.
Läs mer om