Socialdemokraterna har lämnat de slutna rådslagsrummen och gett sig ut på turné i verkligheten, bland annat besöks arbetsplatser i Norrbotten. I de turnerande sällskapet ingår bland andra ordförandena för jobbrådslaget, Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo och länets egna riksdagsledamöter, Fredrik Lundh och Karin Åström.
God idé. Att politikerna träffar väljarna, pratar, diskuterar och lyssnar, är av avgörande betydelse för utgången i valet som stundar om knappt två år. Den socialdemokratiska ledningen och den socialdemokratiska väljarkåren går understundom i otakt. Väljarna förefaller stå längre till vänster än partitoppen.
På något annat sätt kan inte resultatet i den senaste opinionsmätningen tolkas. Ett rejält tapp för socialdemokraterna, medan vänsterpartiet ökat och i storleksordning ligger jämsides med centerpartiet. En klar signal från väljarna att de inte gillade Mona
Sahlins, om än tillfälliga, utestängning av vänsterpartiet.
Det går fortfarande, och förhoppningsvis även fortsatt, bra för Norrbotten, men det vore i det närmaste ett mirakel om inte även detta län fick kännas vid den störtdykande konjunkturen, spetsad med en finanskris vars botten ingen känner. Under oktober månad varslades i Sverige 20 000 personer om uppsägning. Svartaste månaden sedan 1990-talets kris.
November har inte börjat bättre.
Borgaralliansens arbetslinje, byggd på ett fejkat utanförskap, blir inte gångbar i nästa val. Snarare gäller då att kunna presentera satsningar på det gamla vanliga; skolan, vården, omsorgen, starka socialförsäkringar och en kraftfull arbetsmarknadspolitik. Så kraftfullt det nu är möjligt från den nedpressade skattenivå som finanskris, lågkonjunktur och, framför allt, politiska beslut åstadkommit.
Socialdemokraterna måste våga visa på verklig skillnad mellan vänster- och högerpolitik. Och för allt i världen inte förledas att använda högerns retorik om "hårdare krav" på sjuka och arbetslösa.