Vad gagnar demokratin bäst?

Piteå2013-09-25 02:03
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ibland är det värdefullt att få tid att sätta sig ner och reflektera över saker mer på djupet. Ett sådant tillfälle fick jag i måndags när jag besökte kommunfullmäktigemötet hemma i Arjeplog. Den stora frågan på dagordningen, vid sidan om den kommunala budgeten, var frågan om en ny politisk organisation i kommunen. Frågan om hur den politiska organisationen i kommunen ska se ut har utretts gång på gång under mycket lång tid. Parallellt med detta har kommunen fortsatt att krympa befolkningsmässigt.

Kommunalrådet i Arjeplog, Britta Flinkfeldt Jansson (S), konstaterade mycket riktigt i debatten att såväl förvaltningsorganisationen som den politiska organisationen i kommunen är uppbyggd i en tid då befolkningen låg på 4 500 personer. Nu när en tredjedel av befolkningen flytt sin kos är kostymen på något sätt för stor. Det finns därför en självklar anledning att se över hela organisationen så att den passar dagens villkor bättre och att den fungerar effektivt. Det är nog också de allra flesta överens om.

Frågan är bara hur man ska kunna åstadkomma en organisation som gagnar demokratin och folket på bästa sätt. Hur man väljer att organisera sig blir således en fråga om avvägningar mellan olika värden. Det är inte alltid som det går att kombinera såväl demokratiska värden som effektivitetsmässiga värden i en och samma organisation. Ibland kan dessa värden komma att stå i konflikt med varandra. Då måste man ställa sig frågan: Vad gagnar demokratin bäst?

I Arjeplogs fall beslutade kommunfullmäktige i måndags om att införa en ny politisk organisation där den nuvarande nämndsorganisationen ersätts av ett Super-KS med nio ordinarie ledamöter och nio ersättare. Det är där hela den exekutiva makten inom politiken kommer att koncentreras. Kommunstyrelsen kommer inom sig att utse tre fasta utskott varav ett ska hantera utbildningsfrågor och ett de frågor som socialnämnden tidigare hanterat. Ordförandena i dessa båda utskott ska dessutom utses till förste och andre vice ordförande i kommunstyrelsen. För att säkerställa oppositionens insyn ska oppositionen besätta en av tre platser i varje utskott samt också en plats som oppositionsråd på tjugo procent. Detta ska då fungera som motvikt till det demokratiska underskott som uppstår när antalet fritidspolitiker minskar. De ideellt arbetande fritidspolitikerna minskar medan mängden arvoderingar ökar inom den politiska organisationen. Detta är uppenbarligen en bra utveckling om man får tro den majoritet, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och fyra av fem centerpartister i fullmäktige, som beslutade om den nya organisationen. Man får hoppas att de har rätt i att detta gagnar demokratin i Arjeplog på bästa sätt.

Men lite konstigt känns det trots allt att man i en kommun där nyckeltalsjämförelser närmast blivit en religion låter antalet arvoderade politiker per capita öka med närmare tjugo procent på ett bräde. Speciellt med tanke på att stora delar av oppositionen hellre hade sett att man fått insyn i presidierna än ett deltidsarvoderat oppositionsråd.

Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen i Arjeplog för att se om den nya organisationen kommer att bidra till ökad demokrati i Arjeplog. Alla de vackra ord som ströddes kring den nya organisationen vid fullmäktigemötet förpliktigar en hel del. För Arjeplogs och Arjeplogarnas skull hoppas jag verkligen att man lyckas infria alla de förväntningar som man nu byggt upp.

Läs mer om