Vad är plan B, Anders Borg?

EKONOMI I tisdags kom LO-ekonomernas prognos för den ekonomiska utvecklingen under de närmaste åren. I likhet med andra ekonomer förväntar de sig kärvare tider. Ekonomin behöver stimuleras, men än har inga sådana signaler kommit från Europamästaren i statliga finanser.

Tider med svag ekonomisk utveckling kräver att regeringen för en finanspolitik som stimulerar efterfrågan. Frågan är bara om Anders Borg väljer denna väg eller fortsätter att fixera sig vid resultatet på sista raden i budgeten.

Tider med svag ekonomisk utveckling kräver att regeringen för en finanspolitik som stimulerar efterfrågan. Frågan är bara om Anders Borg väljer denna väg eller fortsätter att fixera sig vid resultatet på sista raden i budgeten.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Piteå2011-12-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En arbetslöshet som stiger till åtta procent och en tillväxt som inte blir högre än 1,3 procent är vad LO:s ekonomer prognostiserar för 2012 i den rapport som presenterades på tisdagen. Det är en försämring av arbetslöshetssiffran med en procentenhet och mer än en halvering av tillväxten. Det är följaktligen en mycket svag ekonomisk utveckling som står för dörren. LO-ekonomerna konstaterar därför att ekonomin behöver stimuleras för att motverka detta.

Det handlar alltså om att på klassiskt keynesianskt manér se till att hålla upp efterfrågesidan i ekonomin så att effekterna av lågkonjunkturen inte förstärks ytterligare. En av de åtgärder som LO:s ekonomer föreslår är att riksbanken sänker reporäntan. På så sätt stimuleras produktionen i landet då det blir billigare att investera samtidigt som konsumtionen hålls uppe då hushållens och företagens räntekostnader sänks.

Ett annat krav som framförs är att regeringen ska föra en betydligt mer expansiv finanspolitik än vad man gör idag. Från LO-håll är kravet att regeringen ska återkomma med en tilläggsbudget i en storlek på femton miljarder. En sådan tilläggsbudget måste innehålla tillskott till kommuner och landsting för att undvika uppsägningar av välfärdsarbetare, en förstärkt arbetsmarknadspolitik och en förbättrad a-kassa så att inte efterfrågan försämras ytterligare av att arbetslösa tvingas ut i fattigdom.

Ovanpå dessa förslag från LO-ekonomernas sida så är det också ansvarsfullt att tidigarelägga investeringar så att de nu kan genomföras när det finns gott om arbetskraft att tillgå. På så sätt slår man två flugor i en smäll när man stimulerar efterfrågan på arbetskraft samtidigt som man kan genomföra investeringarna till lägre kostnader än om de skulle genomföras i ett läge med överhettad ekonomi.

Det vore heller inte fel att höja barnbidraget och genomföra en första etapp i sänkningen av skattenivån för pensionärerna. Båda dessa åtgärder skulle direkt ge genomslag på efterfrågesidan i ekonomin då det ökade ekonomiska utrymmet som skulle skapas för barnfamiljer och pensionärer i mycket hög utsträckning skulle gå till direkt konsumtion och endast en mindre del till sparande. Åtgärden skulle därmed ha hög effektivitet.

LO-ekonomerna kan inte beskyllas för att vara oansvariga när man lägger fram sina förslag. Även finansministern nämnde i förbifarten att försvagad ekonomisk utveckling skulle kunna göra det nödvändigt att återkomma med ytterligare insatser. Det blir intressant att se om finansminister Borg har någon plan B eller om han står handfallen inför situationen och i stället väljer att stoppa huvudet i sanden. Nu gäller det att leva upp till titeln som Europamästare i ekonomi, och visa att han även kan hantera den här typen av ekonomisk situation. Men det är kanske så att regeringen vill vänja oss vid den här nivån på arbetslöshet. Då kan man ju fortsätta att försämra välfärden enligt ursprungsplanen genom att gömma sig bakom en svag ekonomisk utveckling.

Läs mer om