Utbildning för framtiden

EKONOMI I Sverige ör ungdomsarbetslösheten mer än fyra gånger så hög som arbetslösheten bland befolkningen i åldern 25-54 år. Det placerar Sverige på en föga smickrande sistaplats bland OECD-länderna. Den stora merparten av dessa arbetslösa ungdomar saknar gymnasiekompetens. Därför satsar Socialdemokraterna i sitt svar på regeringens vårbudget på ett utbildningskontrakt för dessa ungdomar.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven satsar på de arbetslösa ungdomarna i partiets vårmotion.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven satsar på de arbetslösa ungdomarna i partiets vårmotion.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Piteå2012-04-26 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ungdomsarbetslösheten bland svenska ungdomar är ett allt mer växande problem. Den svenska ungdomsarbetslösheten ligger långt högre än i jämförbara länder, och vi slår tyvärr såväl Norge, Danmark som Finland i denna gren. När det gäller bekämpning av ungdomsarbetslösheten är Sverige på god väg att kvala in som "blåbärsnation", om man ska tala i sporttermer.

Idag har 16,2 procent av de arbetslösa ungdomarna dessutom varit arbetslösa i mer än sex månader. För var dag som går får dessa ungdomar allt svårare att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden. Enligt SCB och riksdagens utredningstjänst har tjugosex procent av de ungdomar som saknar gymnasiekompetens i åldrarna 20-24 år helt saknat inkomst från arbete under år 2010, det vill säga gått arbetslösa hela året. För ungdomar i samma åldersspann med gymnasiekompetetens är denna siffra elva procent. Enligt Eurostat uppgår arbetslösheten i gruppen 20-24 år utan gymnasiekompetens idag till 38,8 procent. För samma åldersgrupp med gymnasiekompetens är siffran 16,0 procent.

Trots detta uppenbara samband mellan avsaknad av gymnasiekompetens och arbetslöshet gör regeringen inte mycket för att se till att fler ungdomar får gymnasiekompetens. Den viktigaste biljetten till arbete är regeringen alltså inte beredd att skriva ut. I stället fortsätter man att krampaktigt hålla fast vid den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar som lösning på problemet.

Socialdemokraterna vill däremot avskaffa den generella sänkningen och i stället satsa mer på de ungdomar som står längst från arbetsmarknaden, det vil säga ungdomar utan gymnasiekompetens. Detta i form av ett utbildningskontrakt som ska garantera dessa ungdomar möjlighet att erhålla gymnasiekompetens och hjälpa dem in på arbetsmarknaden. Detta är nödvändigt då regeringen skurit ned hårt på vuxenutbildningen och arbetsmarknadsutbildningen. Från år 2006 till 2010 minskade antalet heltidsplatser i vuxenutbildningen med nästan 56 000, och på arbetsmarknadsutbildningen med drygt 25 000 platser.

Det socialdemokratiska utbildningskontraktet omfattar i vårmotionen 10 000 helårsplatser, vilket beräknas kunna ge plats till 20 000 ungdomar per år. Utbildningskontraktet vänder sig till den som är under tjugofem år gammal och som är arbetslös och saknar gymnasiekompetens. Utbildningskontraktet garanterar dessa ungdomar utbildning, ibland i kombination med jobb eller praktik, jobb enligt "Västeråsmodellen" med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid med ersättning via ett särskilt studiestöd, praktik på halvtid och studier på halvtid med särskilt studiestöd. För arbetslösa ungdomar under 25 år med gymnasiekompetens och arbetslösa under 29 år med högskoleexamen införs traineeplatser där den som anställer får ekonomiskt stöd för detta.

Satsningen på arbetslösa ungdomar är klockren och lovar gott inför framtiden. Att satsa på utbildning är att satsa på framtiden. Detta är en första viktig pusselbit i det framtidskontrakt Socialdemokraterna är beredda att sluta med de svenska väljarna vid valet 2014.

Läs mer om