Upp till kamp!

LÄKARJOUREN I Arjeplog växer oron med anledning av den aviserade indragningen av läkarjour på kvällar helger och nätter. Det är en sund reaktion eftersom frågan handlar om en av förutsättningarna för att innevånarna ska kunna känna en grundläggande trygghet i sin vardag.

Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i  Arjeplog, måste nog överge den tysta diplomatin gentemot den politiska ledningen i landstinget, i fråga om indragning av läkarjouren i Arjeplog, för att kunna se till att frågan hamnar på den politiska dagordningen i landstinget.

Britta Flinkfeldt Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog, måste nog överge den tysta diplomatin gentemot den politiska ledningen i landstinget, i fråga om indragning av läkarjouren i Arjeplog, för att kunna se till att frågan hamnar på den politiska dagordningen i landstinget.

Foto: Bertil Sundqvist

Piteå2011-10-27 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vid kommunfullmäktigemötet i Arjeplog i måndags togs frågan om läkarjourens vara eller inte vara upp såväl i form av en interpellation från Centerpartiet som på allmänhetens frågestund. Centergruppen i fullmäktig ställde två konkreta frågor till kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson. Den första frågan i interpellationen hade centergruppen formulerat på detta vis: "Hur ställer sig socialdemokraterna i Arjeplog till dessa planer, vilka krav har man och hur kommer man att agera?" Den andra frågan lydde: "Hur kommer S- landstingsledamöter från Arjeplog att rösta vid en eventuell omröstning i landstingsfullmäktige?"

Av de referat som man kunnat läsa från fullmäktigemötet här i PT och på nätsajten Arjeplognytt kan man konstatera att man från den socialdemokratiska majoritetens håll vägrade att behandla interpellationen då den berörde frågor som inte gäller kommunens kompetensområde. Förvisso är detta uppenbart när det gäller den andra frågan som är kopplad till hur enskilda landstingsledamöter kommer att agera. Men när det gäller den första och mest centrala frågan är det svårt att förstå den politiska ledningens agerande. Den centerpartistiska frågan är nämligen ytterst motiverad. I frågan jämställs "socialdemokraterna" med "kommunledningen" vilket i sig är naturligt då Socialdemokraterna sitter med egen majoritet i kommunfullmäktige, och därmed per definition utgör kommunledning i Arjeplogs kommun. Tack och lov besvarades interpellationen första fråga indirekt under allmänhetens frågestund. För väljarna är det nämligen centralt att få veta vad kommunledningen vidtar för åtgärder utifrån den ytterst konkreta hotbild som råder.

Att frågan om landstingets besparingsplaner är en het potatisvisar det intresse frågan röner I ett inlägg på sajten Arjeplogsnytt uppmanar läkaren Helen Sterner kommunmedborgarna i Arjeplog att agera och ställa krav på tydligare konsekvensanalyser utifrån en nedlagd läkarjour. Detta avfärdar kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt Jansson i ett svar på samma sajt med att det inte är kommunens sak att göra konsekvensanalyser på beslut som fattas av en annan politisk församling, i detta fall av landstingsfullmäktige.

Förvisso har hon rätt i grunden, men det är samtidigt att göra det alldeles för enkelt för sig. Detta är nämligen ett beslut som kommer att påverka Arjeplogs utveckling såväl kortsiktigt som långsiktigt, och detta om något gör det motiverat för kommunledningen att ta fram egna grundliga konsekvensanalyser utifrån ett övergripande Arjeplogsperspektiv. En sådan analys är nödvändig för att kommunledningen, med kommunalrådet i spetsen, ska kunna föra en trovärdig argumentation gentemot landstingsledningen i denna fråga. Vid tidigare stora "hot" mot kommunens utveckling har detta varit en given strategi. Hur ska man annars kunna övertyga motståndaren om att man har rätt?

Att få behålla läkarjouren eller inte kommer att vara avgörande för kommunens chanser att utvecklas långsiktigt. Det behöver man inte vara något större geni för att förstå. Hur ska man kunna övertyga människor om att bo kvar, och hur ska man kunna locka till inflyttning, i en bygd där känslan av trygghet alltmer gröps ur? Sådana här frågor går på djupet i vår mänskliga själ och är avgörande för var vi kan tänka oss att bo. Frågan är således en ödesfråga för Arjeplog.

När man sitter i den högsta politiska ledningen gäller det att slåss för kommunmedborgarnas väl och ve. Det är inget ansvar man kan ducka inför. Och det gör kommunledningen inte heller. Men det finns uppenbarligen en oro för att man inte gör tillräckligt. Om man öppet redovisar vad man gör, så att medborgarna känner att man gjort vad man kan, så kommer man att mötas med respekt för detta oavsett om man i slutändan lyckas eller misslyckas med att rädda läkarjouren.

Hursomhelst är det nu läge att överge den tysta diplomatin, dags att höja tonläget och vässa argumentationen gentemot landstingsledningen och i vår socialdemokratiska ideologis namn hävda solidaritetens stolta principer. Arjeplogarna står bakom dig i denna fråga, Britta!

Läs mer om