Underlätta för ekomaten

Piteå2015-05-11 00:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den här våren har mycket av mitt arbete handlat om jordbruk och skog. I vanliga fall brukar jag hävda att mitt arbete inte främst handlar om intressen, utan att politiken i parlamentet snarare handlar om värderingar och vilken riktning samhället ska ta (i ministerrådet är det en annan sak). Men den här våren har mycket av mitt arbete handlat om att beskriva ståndpunkter, där vi i Sverige har andra utgångspunkter än övriga Europa. Ett aktuellt exempel är ekomaten.

I Sverige är ekologisk mat en växande andel av det vi äter och finns centralt placerad i affären. Men i en del andra EU-länder ses ekologisk mat mer som en exklusiv delikatess och är därmed en mindre del av produktionen. EU-kommissionen har nu lagt ett lagförslag som innehåller en rad kontroversiella delar för den ekologiska matproduktionen. Flera aktörer i Sverige har därför oroats över hur de nya reglerna ska komma att se ut. Nu i veckan röstade vi i Europaparlamentets miljöutskott om vårt yttrande över de nya reglerna.

En av de frågor som med rätta har upprört många är att lagförslaget inledningsvis såg ut att göra det svårare för bönder att bedriva ekologiskt jordbruk. Det fanns bland annat förslag om att förbjuda avhorning, inseminering från konventionella avelsdjur och krav om ekolicenser för matbutiker.

Vi har kämpat för att få en helt annan inriktning på EU:s politik för den ekologiska maten. Vi vill snarare förenkla möjligheterna för ekologisk produktion. Vi ser att allt fler konsumenter efterfrågar ekologiska produkter och det innebär vinster såväl för miljö som för människors hälsa.

För att nå målsättningen att öka den ekologiska produktionen så att den blir norm, snarare än undantag, så för vi Socialdemokrater fram ett förslag som innebär en första målsättning om att 10 procent av jordbruksmarken i EU ska vara ekologiskt odlad.

Själv tror jag att vi ska lyckas få bort de mer kontroversiella delarna från lagförslaget och föra fram mer av den positiva viljeinriktning politiken bör ha till ekologisk produktion. Men jag uppmanar ändå allmänhet, föreningar och producenter att driva frågan gentemot alla EU:s instanser så att politiker känner trycket. Då ska vi nog kunna fortsätta odla och äta mer ekologiskt.

Krönika

Läs mer om