Sverige är det enda land i världen där pensioner beskattas hårdare än vanliga löner. Smaka på det.
En del länder har förvisso en beskattning av pensionerna som avviker från den som görs för vanliga löner. Men då beskattas pensionerna lägre än för löntagarna. Sverige är således det enda land där regeringen fått för sig att straffbeskatta pensionärerna.
Den moderate finansministern Anders Borg har i tidigare debatter med Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor Tomas Eneroth slagit fast att det inte finns något självändamål i att pensionärer beskattas hårdare än den som förvärvsarbetar men att det är ett självändamål att det ska löna sig att arbeta. Den retoriska finessen är tydlig, men innebörden i det Borg säger är tydligt: Klyftan ska finnas kvar.
Socialdemokraterna har länge varit tydliga med att den så kallade pensionsskatten, vilket egentligen är en skatteeffekt av jobbskatteavdragen för den som förvärvsarbetar, ska avskaffas. Detta har fastslagits såväl på socialdemokratiska partikongresser som av ledande partiföreträdare. När nu Stefan Löfven, Tomas Eneroth och Ingela Thalén presenterade en konkret plan för hur detta ska gå till så är detta ett tydligt besked till Sveriges pensionärer. Straffbeskattningen ska bort.
Avskaffandet av skattegapet mellan pensionärer och förvärvsarbetare är upplagt i tre steg. I det första steget, som ska genomföras redan 2015, tas skattegapet bort helt och hållet för alla som endast har garantipension. Detta innebär att ungefär 100 000 pensionärer direkt kommer att få en likabeskattning av sina pensioner. Denna reform kostar statskassan 1,8 miljarder kronor.
I steg två, vilket ska ske under mandatperioden med målet 2016, avskaffas hela skatteklyftan för alla som har pensioner som uppgår till medelpensionen för kvinnliga pensionärer, vilken ligger på cirka 12 000kr. Detta innebär att ytterligare 450 000 pensionärer får en likabeskattning. För de pensionärer har pensionsinkomster som ligger högre än denna nivå får en skattesänkning på ungefär 150 kronor per månad. Sammantaget kostar detta steg 2,2 miljarder kronor.
I det tredje steget, som ska ske senast år 2020 när jobbmålet uppnås, ska alla pensionsinkomster likabeskattas. Detta steg kostar ungefär 7 miljarder kronor att göra.
Det är oerhört positivt att Socialdemokraterna lägger fast en tydlig reformplan för hur straffbeskattningen av pensionärerna ska avskaffas, och att avskaffandet sker med ett tydligt fokus på att först avskaffa skatteklyftan för de pensionärer som har det allra sämst, och med ett jämställdhetsperspektiv i och med att de två första stegen kommer att gynna i huvudsak kvinnor eftersom de har de lägre pensioner än männen.
Med detta besked blir de politiska alternativen tydliga i detta hänseende. På ena sidan står alliansen och Sverigedemokraterna som genom det femte jobbskatteavdraget till och med förstärkte skatteklyftan mellan pensionärer och arbetstagare och på den andra sidan Socialdemokraterna som nu har en tydlig och konkret färdplan för hur skatteklyftan ska slutas.
För socialdemokratin handlar detta om rättvisa. Uppskjuten lön ska inte straffbeskattas. Detta står mot Anders Borg retorik, som backats upp av alliansen och Sverigedemokraterna, om att straffbeskattning av pensioner inte är ett självändamål men att det är ett självändamål att det ska löna sig bättre att arbeta än att uppbära pension. Det är den verklighetsbilden Sveriges pensionärer har att förhålla sig till när de går till valurnorna i september.