Tydliga besked från Löfven

LÖFVENSSOMMARTAL I ett regnigt Stockholm höll Socialdemokraternas partiordförande i söndags sitt sommartal. Den förväntansfulla publiken i Vasaparken fick klara och tydliga besked från Löfvens sida. Det är jobben och tillväxten som står i centrum för socialdemokratin.

Vid sitt sommartal i Vasaparken kopplade Stefan Löfven greppet om den inrikespolitiska dagordningen.

Vid sitt sommartal i Vasaparken kopplade Stefan Löfven greppet om den inrikespolitiska dagordningen.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Piteå2012-08-28 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven beskylls ofta för att vara en tyst partiledare som drar sig för att staka ut den socialdemokratiska färdvägen. Men det är långt ifrån sanningen. Förvisso kan det verka så i jämförelse med den yviga och kanske alltför spontane Håkan Juholt. Men Löfven saknar varken politik eller skarpa förslag. I stället väljer han att presentera dem i den takt de mognar fram. Det är en klok politik. Enligt det gamla djungelordspråket heter det visst att när fantomen talar så lyssnar man. Så är det faktiskt också med Stefan Löfven. Eftersom han inte springer planlöst på alla bollar, så uppmärksammar man verkligen när han går på boll. För med Löfven är det som med Fantomen. När han talar så lyssnar man.

Huvudtemat för Stefan Löfvens sommartal var konkurrenskraft, globala utmaningar, arbete och utbildning. Och beskeden var glasklara. Arbetslösheten finns här och nu och är inte något som man strategiskt kan vänta med att bekämpa till valåret 2014. Det är här och nu som något måste hända. Annars fungerar arbetslösheten som betong, menade Löfven. Den är lös i början men blir allt fastare ju längre tiden går. Och så är det. Den svenska arbetslösheten ligger fastcementerad på rekordhöga nivåer. Andelen arbetslösa som varit arbetslösa mer än två år har under de senaste fem åren fördubblats. Arbetslösheten, och i än högre grad långtidsarbetslösheten, är således ett akut samhällsproblem.

För att komma åt arbetslösheten krävs satsningar på utbildning, infrastruktur, innovationer, forskning och företagande. Utbildningens kvalitet måste förbättras för att stärka kunskapsbasen i det svenska samhället. Löfven slog i sitt tal fast att det finns tre tydliga saker som behöver göras inom utbildningspolitiken. Det första är att stärka lärarna genom satsningar på kompetensutveckling och tydligare karriärsstege. Det andra är att stärka likvärdigheten inom svensk skola. För att klara likvärdigheten måste resurserna fördelas på ett bättre sätt. Det tredje är lånsiktigheten inom utbildningspolitiken. Skolorna, och lärarna, måste få arbetsro så att de kan fokusera på lärandet i stället för på nya order och formulär, som Stefan Löfven uttryckte det i sitt tal. För detta krävs blocköverskridande uppgörelser kring utbildningspolitiken.

För att komma till rätta med arbetslösheten måste Sverige som land bli bättre på att förverkliga och kommersialisera alla de innovationer som kommer fram. Därför måste Sverige öka sina satsningar såväl på grundforskning som på företagsnära forskning. Samverkan mellan näringsliv, forskning och förtroendevalda måste stärkas. Detta kan nämligen förbättra möjligheterna att möta företagens behov. Om fler innovationer leder fram till slutligt förverkligande ökar detta exporten vilket i sin tur leder till fler jobb. På så sätt kan Sverige också stärka sin position i den globala ekonomin.

Stefan Löfven konstaterade också i sitt sommartal att Sverige behöver en mer företagsvänlig politik. Avskaffandet av arbetsgivaransvaret för den andra sjuklöneveckan är ett exempel på en mer företagsvänlig inriktning på politiken. Här får inget tvivel finnas. Fler förslag kommer med all säkerhet att presenteras inom detta område eftersom.

Med sitt sommartal kopplar Stefan Löfven verkligen greppet över den inrikespolitiska agendan. Men det får inte stanna härvid. Fler skarpa förslag måste presenteras så att väljarna verklige förstår att om man vill att något verkligen ska hända så är det till socialdemokratin man ska vända sig.

Läs mer om