Tuffare tag mot Moderaterna, tack
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det är dags att sluta gulla med Moderaterna och att ställa de lite tuffare frågorna om hur alliansens regeringstid varit. Här är några frågor som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg borde få:
nHur kommer det sig att Sverige, det land som har bland de bästa statsfinanserna i EU, samtidigt har en högre arbetslöshet än genomsnittet för de industrialiserade länderna i OECD? Hela fjorton EU-länder (Italien, Finland, Belgien, Storbritannien, Tjeckien, Rumänien, Cypern, Slovenien, Tyskland, Danmark, Malta Luxemburg, Nederländerna och Österrike) hade i maj månad lägre arbetslöshet än Sverige. Regeringen har uppenbarligen valt budgetsaldot före jobben. Är det verkligen en rimlig prioritering?
n Hur kan man, som Borg, självbelåtet säga att den svenska arbetsmarknaden "trotsar tyngdlagen" när omkring 9 procent av arbetskraften är arbetslös, en nivå som även Moderaterna tidigare betecknat som massarbetslöshet?
n På vilket sätt har det blivit fler jobb av att a-kassan fördyrats och ersättningarna sänkts?
n Hur kan statsministern säga att ungdomsarbetslösheten är "en skapad synvilla" när den officiella
arbetslöshetssiffran för ungdomar ligger nära 30 procent? Lider de minst 100 000 ungdomar som varken studerar eller har något jobb av en hallucination?
n Om nu ekonomin är så bra - hur kommer det sig då att 44 000 fler tvingats söka socialbidrag de senaste två åren? Även i år fortsätter utgifterna för det ekonomiska försörjningsstödet att öka.
n Om nu regeringen fört en så fantastisk ekonomisk politik under krisen, hur kommer det sig då att sysselsättningen i Sverige, enligt en färsk OECD-rapport, behöver öka mer än i de flesta andra länder för att komma tillbaka till nivån 2007?
n Hur kommer det sig att arbetslösheten idag ligger nästan 2 procentenheter högre i Sverige än i Tyskland trots att Sverige hade en lägre arbetslöshet än Tyskland så sent som 2008?
n Hur kan regeringen påstå att alla ekonomiska bedömare öser beröm över den svenska krispolitiken när Anders Borg hamnade först på femtonde plats i Financial Times rangordning av hur finanspolitiken skötts i EU-länderna?
n Och hur kan man påskina att regeringens ekonomiska politik ligger bakom dagens återhämtning? Oberoende ekonomiska bedömare hävdar istället att den i första hand orsakats av den låga räntan och en svag krona.
Reinfeldt och Borg har en hel del att förklara.