Regeringen lägger den 22 mars fram propositionen "Förenklingar av ledighetslagstiftningen" på riksdagens bord. I denna proposition föreslår regeringen förändringar i lagen om studieledighet som i praktiken innebär att vissa löntagare kan få vänta flera år innan man har rätt att vara ledig för fackliga studier. De "förenklingar" som regeringen nu lanserar är att det ska krävas att en löntagare varit anställd hos samma arbetsgivare i sex månader innan man får rätt att vara ledig för att gå en facklig utbildning. För de anställda som har otrygga anställningar och hoppar mellan tillfälliga jobb hos olika arbetsgivare innebär det att det kan ta mycket lång tid innan man har rätt till ledighet för att lära sig mer om sina fackliga rättigheter.
Vidare innebär den borgerliga regeringens förenklingar att en arbetsgivare också har rätt att skjuta upp en anställds ledighet för fackliga studier helt utan dialog med den anställde och dennes fackliga organisation. Dessutom måste den anställde anmäla att han/hon ska gå en facklig utbildning minst två månader i förväg för att ha rätt till utbildning. Detta kommer i sin tur försvåra för de fackliga organisationerna att fylla eventuella vakanser på sina utbildningar.
Detta är inget annat än en ny attack mot den fackliga rörelsen då den undergräver fackets möjligheter till inflytande på arbetsplatserna. Detta är ytterligare ett steg i den borgerliga strategin för att minska de fackliga organisationernas inflytande på svensk arbetsmarknad. För varje pusselbit regeringen lägger i sitt antifackliga pussel blir bilden allt mer tydlig. Facket ska krossas.