Tjernobyl och cancer i Norrland
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Oljan, gasen och kolet mår varken planeten eller dess invånare bra av. Domedagsprofetiorna har varit många den senaste tiden.
Älskarna av kärnkraft pekar på uranet som den totala lösningen på energiproblemet. Och de som talar gott om kärnkraften har blivit fler sedan hösten och regeringsskiftet 2006. Centern, detta traditionellt anti-kärnkraftsparti, har under Maud Olofssons ledning låtit omvända sig 180 grader och brutit energiuppgörelsen med socialdemokraterna om att stegvis stänga kärnkraftverken och satsa på energi från förnyelsebara källor.
Det är samma Maud Olofsson som i februari 2005 på Brännpunkt i Svenska Dagbladet skrev att "För centerpartiet är det en självklarhet att kärnkraften inte ingår i ett hållbart energisystem" och på besök hos Åke Ortmark i TV8, rördes till tårar när hon mindes hur hon tvingades förbjuda barnen att plocka bär sommaren 1986. Orsaken var kärnkraftsolyckan i Tjernobyl och cesiummolnet som hittade vägen till hennes hemtrakter.
En nyligen publicerad studie visar att Maud Olofsson gjorde alldeles rätt när hon förbjöd barnen att plocka och äta av den sommarens ovanligt rika bärskörd. Cancerfallen ökar i norra Sverige och teorin att det kan kopplas till kärnkraftsolyckan i Tjernobyl får stöd i en avhandling från Linköpings universitet, skriver tidningen Dagens Medicin.
Martin Tondel, läkare och forskare i miljömedicin vid Linköpings universitet, har studerat sambandet mellan cancer och radioaktivt nedfall i Sverige efter olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl.
Studierna visar på en statistiskt säkerställd ökning av cancerfallen i norra Sverige där nedfallet av radioaktiva cesium-137 var som störst. Ökningen är inte stor, men det är en ökning.
Kärnkraften har två paradoxala sidor. Den är strålande när den fungerar och den är livsfarligt strålande när den inte fungerar.