Tjänstedirektivet snart i hamn

Piteå2006-11-09 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Efter nära tre års processande är EU:s omdiskuterade tjänstedirektiv snart i hamn. Det har varit en lång resa
- från Frits Bolkensteins hårt kritiserade direktivförslag år 2004 och fram till den kompromissprodukt som EU är på väg att enas om.

Tack vare den svenska, nordiska och europeiska fackföreningsrörelsens envisa och långvariga lobbyarbete lyckades man få till stånd en kompromiss i EU-parlament, EU-kommission och ministerråd. Kompromissen städar bort de värsta missfostren i Bolkensteins ursprungliga direktivförslag. Främst då en tidigare bestämmelse i tjänstedirektivet om att ursprungslandets (de land som en utländsk firma med tillfällig arbetskraft kommer ifrån) villkor i princip ska gälla när olika jobb och projekt görs i ett annat EU-land.



Sista veckan i oktober behandlades tjänstedirektivet i
Europaparlamentets utskott för den inre marknaden. Den ansvariga rapportören Evelyne Gebhardt, tysk socialdemokrat, drog då tillbaka sina ändringsförslag.

Därmed godtog utskottet det förslag som utarbetats i
ministerrådet och som i sin tur bygger på den tidigare blocköverskridande kompromissen i Europaparlamentet från februari månad. Nu återstår bara de formella besluten i de båda lagstiftande organen - parlamentet och ministerrådet. Går det vägen kan tjänstedirektivet klubbas i parlamentet i november och senare kan samma beslut antas i ministerrådet inom EU. Det kan därmed träda i kraft under 2007.



Europafacket EFS/ETUC hade visserligen velat se ändringar i direktivförslaget om tjänstehandeln, i enlighet med Gebhardts förslag. De gällde bland annat betydelsen av nationell praxis på arbetsmarknaden samt sociala tjänster, konsumentskydd och administrativt samarbete.

Utrymmet för förändringar i den mödosamt hopsnickrade kompromissen visade sig dock i detta sena skede vara obefintligt. Varken det finska ordförandeskapet, EU-kommissionen eller den konservativa EPP-gruppen ville gå med på några ytterligare justeringar som den socialdemokratiska parlamentsgruppen och Europafacket EFS/ETUC föreslagit.

Dock fick Gebhardt löfte av den ansvarige kommissionären, irländaren Charlie McCreevy, om att hennes synpunkter ska beaktas i en deklaration som kommissionen ska presentera i samband med det slutliga beslutet.



Jämfört med det hårt kritiserade ursprungliga förslaget från 2004 är de viktigaste förändringarna ur facklig synpunkt att den så kallade ursprungslandsprincipen tagits bort, att arbetsrätten undantas och att förbudet mot att kräva en officiell representant för utländska företag verksamma i ett annat EU-land nu är borttaget.

I praktiken innebär det att värdlandets arbetsrättsliga villkor - bland annat svenskt kollektivavtal för utländska firmajobb i vårt land - ska gälla när utländska firmor utför jobb i ett annat EU-land.

"Det skulle ha blivit en riktig rysare om vi i stället för våra kollektivavtal skulle få 25 eller 27 olika regler på svensk arbetsmarknad", slog IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven fast i en EU-diskussion i Sundsvall den 24 oktober.

Däremot bra och värdefullt med ett EU-regelverk på EU-nivån som stödjer den nationella nivån, till exempel våra svenska kollektivavtal, konstaterade han också.

Detta apropå det tjänstedirektivförslag som nu ser ut att vara på väg att gå i mål efter tre års processande.
Läs mer om