Tillsammans för solidariteten

IDEOLOGISKT VÄGVAL "I över hundra år har vi kämpat för friheten, i vårt eget land och i andra länder. Vi vet att verklig frihet inte kan åstadkommas utan att jämlikheten också ökar. För om ökad frihet för dig betyder större ofrihet för någon annan så har inte friheten vuxit, då har klyftorna ökat." (Mona Sahlin i boken "Möjligheternas land")

Ska man kunna vinna höstens val måste Socialdemokraterna våga lyfta fram grundvärderingar som solidaritet och jämlikhet.

Ska man kunna vinna höstens val måste Socialdemokraterna våga lyfta fram grundvärderingar som solidaritet och jämlikhet.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Piteå2010-08-17 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Riksdagsvalet i höst blir på många sätt en rysare. Vårt land har på många sätt förändrats. Svensken har blivit alltmer präglad av individualismen och dess teser. Många sätter likhetstecken mellan individualism och egoism, och menar att detta är solidaritetens död. Så behöver det inte alls vara. Socialdemokratin har hela sin existens kämpat för människans frigörelse från begränsningar utifrån social tillhörighet och ekonomiska förutsättningar, och på så sätt kämpat för individens rätt till frihet. Men en högre grad av individualism i vårt samhälle gör behovet av en diskussion kring solidariskt ansvarstagande större. Annars riskerar egoismen så småningom att ta över.

Den socialdemokratiska ideologin tar sin utgångspunkt i individens alla förmågor och brister, drömmar och strävanden. Det samhälle som socialdemokratin vill bygga är ett samhälle där människor tar ansvar, bidrar med sina erfarenheter och kunskaper livet igenom, bidrar genom sitt arbete efter förmåga och får stöd utifrån behov. Grundbulten är människors lika värde, och därmed är människors lika rättigheter och skyldigheter en självklarhet.
Solidariteten är en förutsättning för detta samhälle. Genom att bidra efter förmåga tar du ansvar inte enbart för dig själv utan också för vårt gemensammas bästa. Detta innebär inte att du med nödvändighet bidrar med lika mycket genom livets alla skeenden. Det finns tider när du kan bidra med mer, och tider när du behöver mer stöd. Finessen med ett solidariskt samhälle är inte bara solidariteten mellan individer, utan också solidariteten mellan generationer. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov, är den enkla principen.

Ett solidariskt och jämlikt Sverige är ett starkt och rättvist Sverige. Vårt solidariska ansvarstagande för vårt land har skapat det Sverige vi ser idag. De sociala spänningar som i många andra länder gör samhällslivet mera konfliktfyllt har till stor del lyst med sin frånvaro i Sverige. Det har gjort att det svenska näringslivet ostört kunnat växa sig starkt. Detta kan vi i mångt och mycket tacka Saltsjöbadsavtalet mellan SAF och LO för. Det gav tydliga spelregler för svensk arbetsmarknad där arbetsmarknadens parter tog ansvar för lönebildningen medan staten tog ansvar för tryggheten vid omställning och sjukdom. Detta var grunden för den solidaritet som funnits mellan arbetsgivare och arbetstagare i vårt land. Detta är den svenska modellen. Det tredje benet i denna internationellt omtalade modell är en stark välfärd. Grunden för en stark välfärd är den solidariska finansieringen där man bidrar efter förmåga. Den som har mer bidrar också med mer.
Skulle nu vår solidariskt uppbyggda välfärd raseras kommer de sociala spänningarna att öka. Blir det mer av "klara dig själv och skit i andra"-mentalitet i samhället och klyftorna fortsätter att öka kommer också solidariteten mellan arbetstagare och arbetsgivare att urholkas. Det vore förödande för Sverige.

Alla tjänar på jämlikhet och solidaritet. Låt oss därför återupprätta solidariteten och skapa ett mer jämlikt Sverige. Ökade klyftor leder bara till ökande sociala spänningar. Det leder inte framåt. Ska Sverige bli det möjligheternas land vi vill skapa så måste landet hålla samman.
Läs mer om