Till och med skolan får beröm
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den som söker argument för att ytterligare svartmåla läget här har inte mycket att hämta hos Steinfeld. Tvärtom. Hans bild av Sverige är mycket ljus. "Det lilla landet i norr tycks ligga åtskilliga kilometer närmare paradiset."
Tyskland är sedan flera år i ekonomisk kris. Återföreningen av Tyskland - egentligen införlivandet av Östtyskland med Västtyskland - blev oerhört mycket dyrare än vad man räknat med - det rörde sig ju om inlemmandet av en befolkning nära dubbla den svenska. För tyskarna blev vidare antagandet av euro som valuta i stället för D-mark mycket oförmånlig.
Tyskland har därför måst spara sig ur en ekonomisk kris på ungefär samma sätt som Sverige vid mitten av 1990-talet, genom att minska pensionerna, förlänga arbetstiden, höja pensionsåldern och så vidare. Tyskarna har studerat det svenska exemplet noga. "I Tyskland råder numera meningen att Sverige under 1990-talet kommit över välfärdsstatens värsta problem genom en solidarisk ansträngning och gemensamma uppoffringar."
Också den i jämförelse med Tyskland förhållandevis gynnsamma befolkningsutvecklingen i Sverige uppmärksammas. Den tillskrivs i viktiga avseenden den svenska familjepolitiken med föräldrapenning och välorganiserad barnpassning (förskolor med mera).
Även den svenska skolan får beröm, något märkligt för oss kanske mot bakgrund av den svenska valdebatten. Men en undersökning av
Unesco 2001 om bildningsnivån bland skolelever i världens industriländer uppfattades som en katastrof i Tyskland. Landet kom i olika skolämnen på 15:e till 25:e plats med Sverige och Finland i topp.
I samma sorts undersökning 2005 hade Tyskland ryckt upp sig något, och delstaten Bayern med den mest konservativa, konkurrensinriktade pluggskolan i landet nådde upp till Sveriges nivå. De bayerska myndigheterna var mycket stolta. Tänk att nå upp till Sveriges nivå!
Nej, något att lära av den mycket auktoritära skolan i Bayern, som hela tiden förstärker skillnaderna mellan samhällsklasserna, har vi inte. Vi måste tvärtom se till att den svenska skolan också i fortsättningen får bygga på demokratiska principer. Däremot kan vi lära en del från skolan i den nordligaste tyska delstaten, Schleswig-Holstein.
Utbildningen på gymnasienivå har också där demokratiska mål. Men eleverna får på ett mycket aktivare sätt än vad som är vanligt hos oss lära sig att självständigt analysera och ta ställning i moraliska och politiska frågor. Problem i skönlitteraturen och historien är ofta utgångspunkter.