Tätare i leden

FÖRSTA MAJ På många håll runt om i landet rapporteras om ovanligt stor uppslutning. Kampviljan är uppenbarligen stor. Allt fler sluter upp för att åstadkomma ett maktskifte i valet 2014.

Det talades om rekordstor uppslutning vid årets förstamajfirande i Piteå. Samma signaler hördes från många platser runtom i landet.

Det talades om rekordstor uppslutning vid årets förstamajfirande i Piteå. Samma signaler hördes från många platser runtom i landet.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2012-05-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förstamajfirandet är en lång och kär tradition inom arbetarrörelsen. Under de senaste två decennierna har deltagarantalet stadigt sjunkit. Det har blivit färre och färre som samlats under fanorna i de socialdemokratiska demonstrationstågen. Men i år ser vi ett klart och tydligt trendbrott. Här i Piteå talas det om cirka tvåhundrafemtio personer som gick med i tåget och omkring femhundra personer som slöt upp till talen på Rådhustorget. Så många har inte det socialdemokratiska förstamajfirandet samlat på länge. Liknande signaler hörs från stora delar av landet.

Detta är förhoppningsvis inte något tillfälligt utan ett verkligt tecken på att allt fler tröttnar på den högerpolitik som regeringen för under Fredrik Reinfeldts regering, och att allt fler vill demonstrera sitt stöd för ett Sverige som präglas av solidaritet och rättvisa i stället för egoism och marknadstänkande.

Parollen för årets firande var "Kunskap och arbete bygger Sverige". Detta var också huvudtemat i många av årets tal. Ett stort fokus lades på ungdomsarbetslösheten och de etthundratrettiosju tusen ungdomar som går utan arbete, och regeringens ovilja att se och erkänna detta problem. Regeringen kritiseras också överlag för sin allmänt passiva hållning när det gäller arbetslösheten i stort, och talarna har sannerligen rätt. Visst är det skrämmande att vi har en regering som gång på gång upprepar sitt mantra om arbetslinjens betydelse men sedan inte lägger manken till för att ge de arbetslösa en verklig chans att komma tillbaks till arbetsmarknaden. Men hur är det nu talesättet går. "Tomma tunnor skramlar mest", är det väl om inte minnet sviker helt.

Ett annat återkommande tema var annars regeringens regeringströtthet och visionslöshet. Oppositionen, under ledning av oss socialdemokrater, står ivrigt i startblocket och väntar på att få rivstarta med återuppbyggnadsarbetet efter valet 2014. Men Sverige har inte råd att ha en regering som fram till dess står och väntar på hjälp utifrån i form av en bättre världskonjunktur. Nej, Sverige behöver en regering som vill, vågar och framförallt orkar med att ta de beslut som krävs för att rusta Sverige inför framtiden. Det har vi inte idag. Regeringen Reinfeldt verkar mest håglös, omotiverad och ofokuserad.

I de mer lokalt präglade talen runtom i Norrbotten lyftes länets positiva utveckling upp av en rad talare. Detta i kombination med krav på åtgärder från regeringens sida som syftar till att understödja tillväxten i länet i stället för att genom passivitet och ovilja att satsa här upp slå undan fötterna för utvecklingen i Norrbotten. Många berörde också kommunernas utmaningar inför framtiden med minskande befolkning och ökande behov hos en allt mer åldrande befolkning. Krav på ett genomförande av det förslag till nytt skatteutjämningssystem som den parlamentariska utredningen tagit fram hördes i flera tal.

I går var en dag som ägnades mycket åt stora, vackra ord och ideologiska tal om den socialdemokratiska politiken. Det hör förstamaj till. Idag är en annan dag, en dag då dessa ord ska omvandlas till konkreta förslag. Förväntningar på Magdalena Andersson, partiets ekonomiska talesperson, är stora när hon nu i eftermiddag ska presentera partiets ekonomiska vårmotion som svar på regeringens vårbudget. (Mer om denna kan ni läsa i morgondagens ledare.) Nu måste partiets politik börja tydliggöras. Alternativet till regeringens misslyckade politik måste snart ta form. Annars är risken stor att väljarna besviket vänder socialdemokratin ryggen - igen.

Läs mer om