I samband med Melodifestivalens deltävling i Leksand blev problematiken kring syntolkning av arrangemanget för synskadade besökare mycket tydlig. Den syntolk som skulle tillgängliggöra arrangemanget för tio synskadade besökare blev till och med tvungen att betala inträde till arenan för att kunna fullgöra tolkningsuppdraget. Problemet är nämligen att SVT som står som ansvarig för evenemanget endast ansvarar för tv-produktionen, företaget Blixten & Co ansvarar för biljettförsäljningen, Live Nation ansvarar i sin tur bland annat för sponsorverksamheten medan de enskilda arenorna endast ansvarar för att hyra ut lokalerna. Ingen av dessa bär alltså något ansvar för att tillgängliggöra arrangemanget för synskadade besökare.
Problemet med att ansvarsfördelning kring syntolkning innebär att förutsättningarna är olika beroende på vilket arrangemang det handlar om och arrangörens inställning till syntolkning. Under 2011 gjordes ungefär 200 arrangemang tillgängliga för synskadade genom syntolkning. Ungefär 170 av dessa anordnades av föreningen Syntolkning Nu, en förening som verkar för ökad tillgänglighet till olika arrangemang genom att visualisera bilder från livearrangemang såsom teater, filmer och andra konstformer för personer som har nedsatt syn.
Avsaknaden av samsyn kring villkoren för syntolkning innebär att föreningen i många fall får bära stora kostnader för resekostnader och arvoden för syntolkarna så att synskadade besökare ska kunna få en fullständig upplevelse av kulturarrangemanget. Så var fallet exempelvis under Melodifestivalen. Utan föreningens insats skulle ett hundratal synskadade fått en begränsad tillgänglighet till detta evenemang.
Det finns en rad privata teaterarrangörer som tar ett stort ansvar för att synskadade ska ha full tillgänglighet till de arrangemang som de producerar, bland dessa kan nämnas 2Entertain, Vicky von der Lancken, Eva Rydberg Nöjesproduktion och Göta Lejon Produktion. Även ett antal institutionsteatrar tar sitt ansvar. Men tyvärr är det alltför många som väljer att inte satsa på syntolkning.
Bland de aktörer som i dagsläget inte tar något särskilt ansvar för att syntolka sina arrangemang är Riksteatern. Man hoppas på att år 2013 kunna tillgängliggöra en del av sina produktioner på några platser för synskadade. När det gäller ett populärt arrangemang som Allsång på Skansen så går utvecklingen till och med åt fel håll. Det försök med syntolkning som gjordes säsongen 2011, och som var mycket uppskattat, återkommer inte i år.
Nu borde inte ansvaret för syntolkning ligga på den enskilda arrangören. Liksom ansvaret för andra tillgänglighetsfrågor ligger på offentliga aktörer så borde också ansvaret för syntolkningen ligga på det offentliga.
Ansvarsfördelningen måste tydliggöras, och förutsättningarna vara likvärdiga över hela landet. Möjligheterna till syntolkningen ska inte bero på hur välvillig arrangören eller den skilda kommunen eller det enskilda landstinget är till syntolkning. Detta handlar om de synskadades rätt till full tillgänglighet till samhällslivet på samma sätt som för andra grupper med olika funktionshinder. Tyvärr har syntolkningen hamnat i skymundan i samhällsdebatten. Nu är det dags att lyfta fram denna problematik i ljuset - och se till att syntolkning blir en rättighet för de synskadade.