Svartjobb ett stort samhällsproblem
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Hur stora summor handlar det då om på ett ungefär som försvinner på detta sätt? Ja, enligt en färsk utredning från Skatteverket uppgår det svenska svartarbetet till 120 miljarder kronor årligen. Det ger en förfärlig massa skattepengar som går förlorade och därmed i slutändan ger oss en lite sämre äldreomsorg, sjukvård, skola, vuxenutbildning än som annars vore möjligt.
Svartjobbande för 120 miljarder årligen placerar Sverige i toppskiktet bland europeiska länder när det gäller svarta affärer. Detta svenska svartjobbande för 120 miljarder kronor om året motsvarar 65 000 heltidstjänster. Alltsammans tydligt och klart dokumenterat i Skatteverkets undersökning "Svartköp och svartjobb".
Där framgår också att 800 000 svenskar någon gång har jobbat svart. Oftast är det yngre personer med låga inkomster, och en fjärdedel av dem studerar eller gör värnplikt. En del av dem tar också bidrag som de inte har rätt till.
Tråkigt nog är det - om än kanske inte så överraskande - många egenföretagare som står för fusket. De uppskattas sammanlagt undanhålla 71 miljarder kronor från statskassan varje år. Den som jobbar svart har inte rätt till hjälp från vårt gemensamma samhällsstöd om den gör illa sig eller blir orättvist behandlad. De har ju inte själva gjort rätt för sig och betalat in sin del till "det gemensamma".
Visst kan det tillfälligt kännas bra för den som jobbar svart, eftersom han eller hon får mer cash i plånboken. Det är som att pissa i byxan när man fryser. Tillfälligt känns det varmt och gott men sedan kommer det surt efter.
För enskilda personer som låter sig användas och städslas i svartjobb, innebär det att han eller hon också blir utan försäkringsskydd, inte får sjukpeng, inga inbetalningar till pensionssystemet, står utan papper och dokumentation - och möjliggör för arbetsgivare att inte behöva anställa folk på schyssta avtals- och skattemässigt korrekta villkor.
Det ligger i allas vårt gemensamma intresse att stävja och motverka svartjobbandet i vårt samhälle. Frågan borde med alla rimliga mått mätt också vara central i kommande valrörelse. Åtminstone för de politiska partier som har intresse av ett någorlunda anständigt och rimligt fungerande samhälle. Liksom för de branschorganisationer och fackliga organisationer som vill ha någorlunda rimligt fungerande spelregler på arbetsmarknaden och när vi ska göra våra inköp av olika varor och tjänster.
Så varför inte sätta upp ett mål om en halvering av svartjobben inom säg fyra till fem år? Och då se till att nödvändiga resurser också sätts till för att det målet också ska vara möjligt att nå.