Under lång tid har debatten kring den svenska skolan gått hög. När det gäller gymnasieskolan har debatten till stor del kommit att handla om sjunkande resultat, om alla gymnasieutbildningar ska ge allmän behörighet till högskolan, betygsinflation, friskolor och andra riksrekryterande utbildningar.
Nu kastar Centerpartiet in en ny vedklabb i den eld som debatten kring gymnasieskolan utgör. Centerpartiets partistyrelse föreslår nämligen Centerstämman att återinföra studentexamen, om än i modern form, i den svenska gymnasieskolan. Detta som ett led i att motverka ojämlika studieresultat, öka rättssäkerheten och likvärdigheten i betygssättningen. Dessa examensprov ska genomföras av utomstående och fristående examinatorer.
I en debattartikel i DN propagerar den folkpartistiska politikern och läraren Helena von Schantz hårt för återinförande av studentexamen i Sverige. Hon skriver:
"Utan uppföljning famlar vi i blindo. Vi vet inte hur kunskapsnivån förändras över tid eller vad reformer har för effekt. Dessutom utsätter vi eleverna för orättvisa betyg och bristande likvärdighet. Bristen på uppföljning är också en huvudorsak till lärarnas låga status och kompetens. För att få en objektiv och systematisk resultatutvärdering i skolan - som förutom elevernas måluppfyllelse också kontrollerar lärarnas skicklighet - är det nödvändigt att städa upp efter Palme och återinföra studentexamen."
Även Lärarnas Riksförbund välkomnar det centerpartistiska förslaget om att införa studentexamen igen. Förbundets ordförande Metta Fjelkner säger i en kommentar:
"Glädjande, det är roligt att Centerpartiet tar det här steget, och att det pågår ett arbete på departementet. Det här är precis det kvalitetsarbete som vi efterlyser."
Hon fortsätter:
"Man måste komma åt betygsinflationen. En studentexamen i Sverige kan också likställas med motsvarande i andra europeiska länder."
Avslutningsvis konstaterar Fjelkner:
"Att bli examinator, eller censor som den externa bedömaren kallades förr, blir också en ny möjlighet för lärare som vill göra karriär."
Det är ytterst fascinerande att se argumentationen från de som vill återinföra studentexamen i den svenska skolan. En sådan examen med utomstående examinatorer skulle alltså på ett bräde lösa problemen med betygsinflation, elevernas sjunkande resultat och i förlängningen också bidra till höja skolans och lärarnas status i samhället.
Det första som slår mig är den misstro mot den svenska lärarkåren som måste ligga och pyra i det undermedvetna hos dessa debattörer. Lärarna är inte kapabla att hantera betygsinflationen utan måste kontrolleras av externa examinatorer som ska se till att betygen inte skenar.
Är inte problemet snarare att lärarna inte får den vägledning från de nationella styrdokument som finns för att likvärdigheten i betygssättningen ska kunna upprätthållas?
Vidare genomsyras debatten av en föreställning om att det är genom ytterligare kontroll och för prov som elevernas studieresultat ska kunna förbättras. Är det inte så att tydligare målbeskrivningar och väl definierade kravprofiler skulle kunna bidra till detta i samma utsträckning? I grunden behövs också ytterligare resurser till högre lärartäthet. Det gör skillnad i elevernas vardag.
Att Lärarnas Riksförbund välkomnar förslaget är knappast förvånande. De är närmast fixerade vid fler prov och ökad kunskapskontroll. Men det sätt de diskvalificerar sin egen medlemskår genom att anse att lärarnas betygsättning på detta sätt ska överprövas är däremot förvånande.
Slutligen är det skrämmande hur lite elevernas situation och arbetsmiljö diskuteras i detta sammanhang. Provstressen är nog hög som den är, och kommer knappast att minska med en studentexamen.