Statlig bank tar strid om spararna

KONKURRENS. För tio år sedan trädde helstatliga bolåneinstitutet SBAB in på arenan och gav storbankerna en räntematch. Vinnare blev låntagarna. Nu planerar SBAB en ny räntematch mot storbankerna. Vinnare den här gången är spararna. Välkommet. Minst sagt.

Piteå2006-04-21 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
När riksbanken höjer reporäntan är storbankerna snabba på att följa efter och höja räntorna på bolån och andra lån till rörlig ränta. Så ock i år. När det gäller höjningen av inlåningsräntorna, räntor på sparande, har storbankerna inte alls lika bråttom.

Påtaglig senfärdighet råder och under tiden gör privatpersonerna som lånar ut sina pengar till bankerna ränteförluster.

Magnus-Cavalli Björkman, ansvarig för SEB:s sparräntor, förklarar i en intervju i Affärsvärlden att dröjsmålet beror på att det måste hållas möten och diskussioner, följas vad konkurrenterna gör och annonseras i tidningar. Det tar tid. Mycket möjligt att det är på det viset. När nu rutinerna är sådana. Men en och en halv vecka?

En annan, troligare förklaring, är att varje hundradels procent motsvarar oerhört stora belopp i storbankernas utlånings- och inlåningsstock. Och kan man höja bankens inkomstränta snabbt och i det längsta dra ut på att höja utgiftsräntan växer marginalen och därmed vinsten. Enkel matematik som marknaden älskar att tillämpa.



Hur kommer det sig då att spararna är i ett så dåligt läge? Förmodligen därför att konkurrensen inte är direkt mördande. Men det ska bli bättre. Statliga SBAB, som för tio år sedan dök upp på bolånemarknaden i akt och mening att kapa bolåneräntan, tänker ge storbankerna en ny tuff match, nu om kunderna på inlåningsmarknaden.

En match om spararnas pengar, också denna gång med räntan som vapen.

Eva Cederbalk, vd för SBAB, tror att det finns utrymme för ökad konkurrens om spararnas pengar. En inte särskilt vild teori. Hon har lagt märke till att utlåningsräntorna de senaste månaderna krupit uppåt, men att få, om ens någon bank hängt med uppåt när det gäller räntan till spararna. För oss amatörer känns det trots allt bra att få våra misstankar bekräftade från professionellt håll.



Många, inom bankvärlden och annan expertis, lär misstänka att det är regeringen och finansdepartementet som kläckt ideen att låta SBAB konkurrera om spararna. Något SBAB:s ledning förnekar. Det här har dom kommit på alldeles själva. Ägarna sägs dock inte ha varit svåra att övertala. Ingen fara.

Väljarna kommer inte att vända socialdemokraterna ryggen för den sakens skull.

SBAB:s debut på den nya marknaden blir omkring årsskiftet. Om den nu blir av.

Som opinionssiffrorna ser ut kan SBAB:s ägare, staten, då representeras av en borgerlig regering och den anser att statliga bolag är skadliga för marknaden.

Och eftersom den i första hand tycks se sig som marknadens, och inte hushållens, företrädare står SBAB på den borgerliga alliansens lista över statliga bolag som ska säljas ut.



Den som inte tror att det spelar någon roll om banken är statlig eller privatägd, kan fundera över varför det inte rådde någon konkurrens om bolåneräntorna före 1996 och varför ingen storbank ännu kommit på att konkurrera om räntan på sparkonton.

Läs mer om