Enligt radio-Ekot är den parlamentariska landsbygdskommittén inne på att omlokalisera 10 000 statliga jobb från Stockholm till andra delar av landet. Helt rätt. Det finns en massa statlig verksamhet som kan skötas både billigare och effektivare på annat håll.
Till exempel borde Naturvårdsverket med fördel kunna omlokalisera viss verksamhet till någon kommun i Norrlands inland som har gott om natur. Dels skapar det bättre kontakt mellan Naturvårdsverkets beslut och den lokala verkligheten i fjällkommuner som Jokkmokk, Arjeplog eller Kiruna. Dels ger det väsentligt lägre hyres- och lokalkostnaderna än att ha verksamheten parkerad i ett fint kontor på Valhallavägen i Stockholm.
Den som genomför den här typen av förändringar får dock räkna med fajt.
Bara ett exempel: I tidningen Dagens Samhälle 15 november skriver Cecilia Widegren (M) att den redan beslutade flytten av E-hälsomyndigheten till Kalmar är ett hot mot hela den svenska hälsovisionen!
Det låter ju förfärligt, men det är givetvis inget annat än partipolitisk skräckpropaganda och rena överdrifter. Det har så klart ingen betydelse för den svenska folkhälsan om E-hälsomyndigheten ligger i Kalmar eller Stockholm. Erfarenheterna av tidigare omlokaliseringar är för övrigt goda. SMHI, Trafikverket och Bolagsverket blev inte sämre efter flytten till Norrköping, Borlänge respektive Sundsvall. På samma sätt kommer det att bli även med E-hälsomyndigheten i Kalmar och Fastighetsmäklarinspektionen, som ska flyttas till Karlstad. Det kommer att gå lika bra att hantera recept, medicinregister och annat från Småland som från Stockholm. Det kan dessutom ske till betydligt lägre kostnader för skattebetalarna.
Statliga Ekonomistyrningsverket (ESV) visade i en rapport för några år sedan att det finns pengar att tjäna på att flytta ut statlig verksamhet från Stockholm. En rad statliga verk, myndigheter och bolag har parkerat sina centrala kontor på adresser i Stockholms innerstad, vilket fått till följd att lokalhyrorna blivit svindyra. Enligt ESV går det att minska lokalkostnaderna för staten med hundratals miljoner kronor genom att flytta ett antal centralt belägna myndigheter från Stockholm city.
Det innebär inte att statliga omlokaliseringar fixar alla regionalpolitiska problem i vårt avlånga land. Grunden för att skapa lokal tillväxt kommer fortfarande att vara drivet, kreativiteten och idérikedomen hos lokala politiker, entreprenörer och eldsjälar. Men det betyder inte att statens beslut saknar betydelse.
Statliga beslut om infrastruktur, utbildning, forskning, skatteutjämningssystem, lokaliseringar av myndighetskontor och annat kan hjälpa eller stjäla.
Därför är det bra att regeringen och landsbygdskommittén nu är inne på att stärka den statliga närvaron runtom i landet. Det kan stärka möjligheterna till lokal tillväxt och en mer balanserad regional utveckling. Men ingen ska föreställa sig att det är den regionalpolitiska Lösningen med stort L.