Under 2015 ökade LO:s medlemsantal för första gången på 20 år. I slutet av året var nästan 1,5 miljoner svenskar medlemmar i något LO-förbund. Det är glädjande siffror inte bara för fackföreningsrörelsen. Starka fack är en tillgång för hela Sverige.
Det finns ett samhällsekonomiskt värde i att löntagarna är organiserade. Kollektivtalen ger ordning och reda – och en stabilare arbetsmarknad. Företagen får fasta spelregler och ramar. De kan lita på att handslaget med den fackliga representanten gäller och är förankrat på arbetsplatsen.
Ett av de förbund som gick allra starkast och ökade medlemsmässigt under 2015 var Kommunalarbetareförbundet. Men i början av 2016 kom avslöjandena om vidlyftig representation, märkliga utlandsresor och en del andra konstigheter. Många medlemmar blev – med rätta – förbannade på att förbundstopparna missbrukat både deras förtroende och pengar. På kort tid raserades allt det positiva som byggts upp.
Två personer fick lämna sina poster tämligen omgående – förbundskassören och vd:n för det fackligt ägda bolaget Lyran. Efter någon veckas betänketid meddelade även förbundsordföranden Annelie Nordström att hon kommer att avgå i samband med kongressen 31 maj-3 juni.
Dessutom tillsattes en utredning för att se över rutinerna kring representation, resor och annat.
En rad åtgärder har redan vidtagits. Den omdiskuterade restaurangen Metropol Palais har stängts. Lyran HB har fått en ny styrelse. Vidare har förbundet har antagit en ny mer restriktiv alkoholpolicy samt infört en visselblåsarfunktion för att alla ska kunna larma om missförhållanden.
Det visar att förbundet inte tagit lätt på avslöjandena. Den avgående förbundsstyrelsen och förbundskontoret har tagit ett stort ansvar för att reda ut härvorna.
Därmed finns det förutsättningar för att Kommunals kongress, som inleds i dag, kan bli en ordentlig ny- och omstart.
Efter krisen i januari var det ungefär 8 300 medlemmar som valde att lämna förbundet. Men de senaste månadernas storstädning borde göra det möjligt för den nya förbundsledningen att återvinna både deras och allmänhetens förtroende.
Till detta ska läggas att Kommunal bedrivit en mycket framgångsrik avtalsrörelse under våren
"Storseger för Kommunal och undersköterskorna", löd rubriken i Dagens Nyheter 29 april.
I artikeln konstaterar DN helt riktigt att Kommunal tog hem avtalsrörelsens största seger: 500 kronor extra i månaden, sammanlagt 1020 kronor mer för var och en av drygt 130 000 undersköterskor (plus reallöneökningar till övriga medlemmar i förbundet).
I framtiden kommer det att behövas mer för att förbättra löne- och arbetsvillkoren i vård och omsorg. Men avtalsrörelsen 2016 var ett genombrott och innebar en ordentlig uppvärdering av välfärdsarbetarna – och en fin slutpunkt för den kritiserade Annelie Nordström. Det är viktigt besked till dem som tvekar om medlemsavgiften till facket.
En stark facklig organisation kan påverka och göra skillnad för sina medlemmar. Ett svagt fack gör det inte.