I söndagens partiledardebatt i Agenda var det dags för Stefan Löfven att äntra scenen i sin första partiledardebatt, och säkerligen kände han av det ok av förväntningar som vilade på hans axlar. För Löfven är partiledardebatterna i tv långt mycket viktigare än de någonsin var för Mona Sahlin eller Håkan Juholt. För honom är debatterna i tv det enda offentliga rum där han samtidigt kan få möta de andra partiledarna i en debatt. För Sahlin och Juholt återkom möjligheterna oftare eftersom de var riksdagsledamöter och kunde ta debatten även där. För Stefan Löfven är den dörren stängd fram till nästa val. I riksdagen är det i stället Mikael Damberg som får hålla hans fana högt i partiledardebatterna.
Visst såg Löfven inledningsvis ut att vara tagen av stundens allvar, men lyckades ändå leva upp till de förväntningar som fanns. Men visst märks det att han inte har den skolning i debatteknik som många av de andra partiledarna har. De har slipats i politikens hårda skola alltsedan ungdomstiden. Stefan Löfven är skolad i en annan anda inom fackföreningsrörelsen. I söndagens debatt visade han att han har alla förutsättningar att klara av att möta Fredrik Reinfeldt i de politiska debatter som väntar. När den socialdemokratiska politiken mejslas ut framöver på ett mycket tydligare sätt kommer det självklart att avsevärt underlätta för honom. I dagsläget får han fortfarande alltför ofta hänvisa till besked som kommer längre fram. Det är också en av de punkter som Reinfeldt också siktar in sig på.
Av reaktionerna att döma har Stefan Löfven en debattstil som går hem hos det svenska folket. Fredrik Reinfeldt har tidigare i hög grad fått ha hela spelplanen för sig själv när det gäller att var lågmäld och eftertänksam. Med en motspelare som Stefan Löfven utmanas Reinfeldt på sin egen planhalva och det stör uppenbarligen honom ordentligt. I söndagens debatt krackelerade bilden av Reinfeldt som den eftertänksamme, lågmälde och lugne statsmannen ordentligt. I flera av de politiska kommentarer som följt på debatten har Reinfeldts uppförande under första delen av debatten beskrivits som arrogant. Det är kanske att gå väl långt. Men en sak var säker. Löfven fick Reinfeldt ur balans och det fick Reinfeldt att falla ur sin invanda roll. Det förlorade Reinfeldt mycket på.
I den snabbmätning som Demoskop gjorde på uppdrag av Expressen efter partiledardebatten så fick Stefan Löfven medelbetyget 3,42 på en femgradig skala medan Fredrik Reinfeldt fick dela andraplatsen med Miljöpartiets Gustaf Fridolin med medelbetyget 3,22. Intressant att notera är att Stefan Löfvens betyg är högre än Fredrik Reinfeldts såväl bland väljarna i det egna partiet som hos väljarna i motståndarblocket. Av de socialdemokratiska väljarna fick Löfven medelbetyget 4,47 medan de moderata väljarna gav Reinfeldt 4,32. Av det borgerliga blockets väljare fick Löfven betyget 2,82 medan Reinfeldt fick 2,51 av de rödgröna väljarna.
Denna debattdebut bådar gott inför framtiden och borde ge Stefan Löfven än mer råg i ryggen. Nästa gång kommer förväntningarna på honom att vara än högre ställda. Då behöver Löfven inte brottas med premiärnerverna, och det kommer nog att få honom än mer på hugget. Reinfeldt har i Stefan Löfven fått en värdig motståndare och Socialdemokraterna en statsministerkandidat av rang.